قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به برنامهریزیهای دقیق و هوشمند انجام شده برای میزبانی از زائران نوروزی حضرت رضا(ع) گفت: تحقق زیارت با معرفت و ترویج سبک زندگی عالم آل محمد(ص)، رویکرد و هدف برنامههای ما در میزبانی از زائران نوروز ۱۴۰۱ خواهد بود.
به گزارش توس اکو، مالک رحمتی صبح امروز در نشست خبری گزارش عملکرد ۱۴۰۰ و برنامههای نوروزی آستان قدس رضوی که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، اظهار کرد: یکی از تأکیدات و دغدغههای تولیت آستان قدس رضوی نهادینه شدن برنامه محوری در همه فعالیتهای این نهاد مقدس از جمله در حوزههای فرهنگی، معرفتی، علمی و اجتماعی است که بر همین اساس، با تشکیل کمیتههای متعدد و در جلسات کارشناسی، تجربیات ارزنده ۴۰ ساله این آستان مقدس بازبینی شد و نتیجه حاصله در کنار مأموریتهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در حکم انتصاب تولیت معزز، در قالب سند سیاستهای کلان آستان قدس رضوی، شامل اصول راهبردی و سیاستهای محرک به تفکیک سازمانها، در نیمه اول سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد.
تخصیص بودجه ۱۴۰۱ بر اساس برنامههای عملیاتی
وی ادامه داد: با ابلاغ این سند، همه برنامهریزیها و فعالیتها نیز حول آن تعریف شد، در همین راستا در نیمه دوم سال جاری تدوین برنامههای عملیاتی سهساله همه واحدهای زیرمجموعه آستان قدس رضوی کلید خورد و در کنار آن، شاخصهای کمی و کیفی برای سنجش عملکرد را نیز مشخص کردیم و تخصیص بودجه سال آینده نیز بر مبنای این برنامهها انجام خواهد شد تا در عمل نیز نشان دهیم که تحقق مطالبه تولیت محترم مبنی بر نهادینه شدن برنامه محوری در فعالیتها را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
سه ضلع مثلث خدمت
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در ادامه گفت: موضوع مهم و محوری فعالیتهای آستان قدس رضوی، مقوله «خدمتگزاری» است که ما آن را در سه ضلع «تربیت شایستهترین خادم برای ارائه بهترین خدمت به زائران امام رضا(ع)»، «ارائه بهترین خدمت در حوزههای مختلف به زائران» و «میزبانی از بیشترین زائر داخلی و خارجی» تعریف کردیم.
رحمتی تصریح کرد: بر اساس این سه هدف تعیین شده، تربیت شایستهترین خادمان برای ارائه بهترین خدمت به بیشترین زائر، جزو برنامههای اصلی این آستان مقدس در راستای خدمترسانی با کیفیت به زائران امام رئوف است.
الگوسازی خادم تراز در سطح بینالمللی
وی ادامه داد: آستان قدس رضوی در سطح بینالمللی و در حوزههای مختلفی همچون علمی، فرهنگی و معرفتی، سخن برای گفتن دارد و معتقدیم باید با تربیت خادم تراز امام رضا(ع) و الگوسازی جهانی در این عرصه، مفهوم خدمت را توسعه داده و در این زمینه الگوسازی کنیم و سایر اعتاب مقدسه را نیز به سمت تربیت شایستهترین خادمان هدایت کنیم.
رحمتی افزود: دومین ضلع مثلث خدمت، شامل ارائه بهترین خدمت در حوزههای مختلف از جمله فرهنگی، اجتماعی و زیارتی، با هدف بهرهمندی زوار از زیارت با معرفت و رسیدن به زیارت متعالی است که در این زمینه برنامههای گستردهای را دنبال میکنیم.
کمک به ترویج و توسعه گفتمان تمدن ایرانی- اسلامی
وی تصریح کرد: سومین ضلع مثلث خدمت نیز، میزبانی از بیشترین زائر داخلی و خارجی است که در این راستا بر اساس افق سهساله تعیین شده، باید آمار زائران مسلمان داخلی و خارجی و همچنین پیروان سایر فرق و ادیان به مشهدالرضا(ع) افزایش یابد و با تحقق این امر مهم به ترویج و توسعه گفتمان تمدن ایرانی- اسلامی کمک میکنیم.
پیشبینی تشرف بیش از ۸ میلیون زائر
رحمتی در ادامه این نشست به برنامهریزی انجام شده برای استقبال از زائران نوروزی اشاره و اظهار کرد: با توجه به واکسیناسیون گسترده انجام شده در سراسر کشور و رعایت دستورالعملهای بهداشتی از سوی مردم فهیم کشورمان، امسال شرایط سفر به مشهد مقدس و تشرف به بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) هم فراهم شده است و طبق بر آوردهای صورت گرفته، نوروز ۱۴۰۱ میزبان بیش از ۸ میلیون عاشق و دلداده به امام رضا(ع) خواهیم بود.
ارتقای کارگروه ملی زیارت به شورای عالی زیارت
وی افزود: بر اساس این برآورد، دی ماه امسال جلسه کارگروه ملی زیارت به ریاست رئیس جمهور محترم در حرم مطهر برگزار شد و هماهنگی و همافزایی ملی برای استقبال و میزبانی کریمانه از زائران نوروزی شکل گرفت.
رحمتی ادامه داد: این جلسه مصوبات خوبی برای تسریع و تسهیل زیارت داشت و ارتقاء کارگروه ملی زیارت به شورای عالی زیارت و موافقت با برپایی جلسات آن به صورت فصلی، یکی از برکات این جلسه بود.
برنامهریزی دقیق و هوشمند برای میزبانی
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی اضافه کرد: علاوه بر آن، از آبان ماه امسال نیز ۱۲ جلسه با محوریت برنامهریزی برای تدارک ویژه برنامههای نوروزی در سطوح مختلف با حضور تولیت معزز آستان قدس رضوی، نماینده محترم ولی فقیه در استان، مدیران آستان، معاونان و مدیران استانداری و شهرداری و دیگر دستگاههای اجرایی استان و شهر مشهد، برگزار شد که حاصل آن تدوین برنامههای دقیق و هوشمند برای میزبانی از زائران حرم مطهر رضوی بوده است.
۱۷۵ برنامه آستان قدس رضوی، ویژه نوروز ۱۴۰۱
وی ادامه داد: آستان قدس رضوی علاوه بر نقشآفرینی مؤثر در میزبانی از زائران، در بنیادها و سازمانهای زیرمجموعه خود بیش از ۱۷۵ برنامه ویژه ایام نوروز تدارک دیده است و مدیریت عالی حرم مطهر رضوی، سازمان علمی و فرهنگی، بنیاد کرامت رضوی، معاونت تبلیغات اسلامی و دیگر مجموعهها، ویژه برنامههای فرهنگی، زیارتی، معنوی و معرفتی متنوعی برای زائران نوروزی امام رضا(ع) تدارک دیدهاند که با رویکرد زیارت با معرفت و ترویج سبک زندگی عالم آل محمد(ص) اجرا خواهد شد.
به گفته رحمتی، مرکز ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی نیز با همکاری سازمان صداوسیما، ۵۵ ویژه برنامه رسانهای ایام نوروز را آماده پخش کرده است که علاوه بر ترویج فرهنگ میزبانی، حال و هوای نوروزی حرم مطهر حضرت رضا(ع) را به خانههای همه مردم ایران عزیز خواهد بود.
تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز و ظرفیت اسکان زائران
رحمتی به برخی از برنامههای مشترک در سطح استان و شهر مشهد نیز اشاره کرد و گفت: طبق هماهنگی بین آستان قدس رضوی با سایر دستگاههای اجرایی، تأمین کالای اساسی و پرمصرف مورد نیاز زائران مورد توجه ویژه قرار گرفته است و دستگاههای متولی این حوزه خدمات مورد نیاز را ارائه خواهند کرد، علاوه بر آن اسکان مناسب زائران نوروزی نیز یکی از ضروریات است که در این خصوص نیز برای ۳۵۰ هزار نفر زائر نوروزی، ظرفیت اسکان پیشبینی شده است.
افزایش فضاهای مسقف در حرم مطهر رضوی
مدیر عالی حرم مطهر رضوی گفت: با افزایش فضاهای مسقف در حرم مطهر رضوی زمینه زیارت آسان برای زائران نوروزی فراهم آمده است.
مصطفی فیضی در این نشست خبری گفت: به منظور افزایش فضای مسقف در حرم مطهر رضوی و تسهیل در زیارت زائران، بخشهایی از حوزه اداری داخل حرم مطهر به خارج از این بارگاه نورانی منتقل شده تا فضای مسقف بیشتری در اختیار زائران قرار گرفته شود.
وی در ادامه با اشاره به تجهیز و نوسازی بخشهای مختلف حرم مطهر رضوی برای میزبانی شایسته از زائران نوروزی گفت: با تأکید تولیت آستان قدس رضوی مبنی بر اتمام پروژههای نیمه تمام در حرم مطهر رضوی تا قبل از تعطیلات نوروز برای ایجاد آرامش و رفاه زائران و مجاوران، ۴ وضوخانه جدید در رواقهای شیخ حرعاملی، شیخ طوسی، دارالمرحمه و ورودی رواق امام خمینی(ره) احداث شد، تا زمینه خدمترسانی بیشتر به زائران و مجاوران فراهم شود.
فیضی تصریح کرد: افزایش خدمات صندلی چرخدار و خودروهای زائربر در نقاط مختلف ورودیهای حرم مطهررضوی نیز در ایام نوروز در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر عالی حرم مطهر رضوی، با اشاره به رفع مشکلات نور و روشنایی در صحنهای حرم مطهر رضوی در این ایام گفت: یکی دیگر از اقداماتی که در آستانه سال نو در حرم مطهر رضوی انجام شده است، افزایش میزان نور اعم از چراغانی و نورهای ثابت در صحن و سرای حرم مطهر رضوی است.
وی همچنین ادامه داد: در حوزه پارکینگ که همواره به عنوان یک معضل و مشکل مطرح بوده است، سعی ما بر این است فضاهای بیشتری را در اختیار زائران قرار دهیم.
فیضی تصریح کرد: آستان قدس رضوی برنامههای متنوعی را ویژه اعیاد شعبانیه به ویژه عید بزرگ نیمه شعبان در حرم مطهر رضوی و سطح شهر مشهد تدارک دیده است.
وی در تشریح برنامههای ویژه سال تحویل در حرم مطهر رضوی گفت: این برنامه از ساعت ۱۴ روز ۲۹ اسفند ماه آغاز میشود و تا یک ساعت پس از تحویل سال در حرم مطهر رضوی ادامه خواهد داشت، از همین رو اقدامات گستردهای در حوزه صوت و تصویر انجام شده است، تا زائران و مجاوران در ۴ ضلع اطراف حرم از صدا و تصویر برنامهها بهرهمند شوند.
وی به دیگر فعالیتهای حرم مطهر رضوی در حوزه خدمات پزشکی، عمومی، بحث فراهم آوردن شرایط خواب زائران و اختصاص رواقی برای استراحت و… در ایام نوروز اشاره کرد.
میزبانی کریمانه؛ عهد جاودانه
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی نیز با بیان اینکه شعار نوروزی امسال این آستان «میزبانی کریمانه؛ عهد جاودانه» است، اظهار کرد: در این راستا در زمینه فرهنگی ویژه برنامه های ادب حضور را به ویژه در حوزه حجاب اجرا کردیم و در بخش اصناف نیز دوره های مختلفی برگزار شد و به تازگی نیز در صحن جمهوری اسلامی، میثاق نامه ای از سوی اصناف قرائت شد.
عبدالحمید طالبی افزود: در نوروز۱۴۰۱ با هدف افزایش فعالیت های فرهنگی آستان قدس رضوی، نمایشگاه بهار زندگی در مسیر خیابان آیت ا… طبسی راه اندازی می شود؛ همچنین هفت پایگاه ارائه کتاب و پنج ایستگاه مطالعه در قسمتهای مختلف حرم مطهر راه اندازی می شود و ضلع شرقی باب الجواد(ع) نیز به پردیس کتاب تبدیل شده است و در سال آینده برنامه ما این است که ضلع غربی باب الجواد(ع) را نیز به پردیس کتاب تبدیل کنیم.