به گزارش توس اکو، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت گفت: در نیمه نخست امسال صادرات زعفران ۵/۴۱درصد در وزن و ۲/۵۲درصد در ارزش کاهش داشته و حتی با وجود افزایش قیمت داخلی زعفران شاهد کماظهاری این محصول بهمیزان ۶/۱۸درصد نسبت به سال قبل در ازای هر کیلوگرم هستیم که قاچاق و خروج غیررسمی زعفران از معضلات تجارت این محصول بهشمار میآید.
سیدروحالله لطیفی در این خصوص اظهار کرد: زعفران در کنار خشکبار از کالاهای مزیتدار ایران است که با وجود سهم بالای ایران در تولید این محصول در جهان و نقشآفرینی آن در بازارهای جهانی شایسته نیست و باید با نگاه ملی در کنار هم برای تولید، فرآوری، بستهبندی، بازاریابی و فروش آن برنامه داشته باشیم و دولت نقش تسهیلگری، مشوق و همراه را در این خصوص ایفا کند.
وی گفت: صادرات زعفران در ششماهه نخست امسال ۵۷هزار و ۱۰۱کیلوگرم (۱/۵۷ تن) به ارزش ۴۹میلیون و ۴۶۵هزار و ۹۶۰دلار بوده که نسبت به ششماهه نخست سال گذشته در وزن ۵/۴۱درصد و در ارزش ۲/۵۲درصد کاهش داشته است.
لطیفی افزود: خوشبختانه حدود ۴۵درصد از زعفران صادرشده در این مدت در قالب بستهبندی بین یک تا ۳۰گرم انجام شد و حدود ۵۵درصد هم بالای ۳۰گرم و در قالب فلهای بوده است که این میزان نسبت بهمدت مشابه که ۳/۷۱درصد بهشکل فلهای و ۷/۲۸درصد در قالب بستهبندی بوده رشد خوبی در صادرات با هویت ایرانی داشته است.
لطیفی گفت: با وجود حفظ سطح زیر کشت زعفران و تداوم تولید شاهد کاهش صادرات زعفران بودیم که شاید بتوان گفت میزان قاچاق این محصول به اندازه همان مقدار کاهشی است که در آمار صادرات رسمی زعفران از گمرکات کشور به بازار جهانی نشان میدهد.
وی در خصوص چرایی قاچاق اظهار کرد: قاچاق با قانونگریزی زمانی اتفاق میافتد که این اقدام قبیح برای عامل آن صرفه داشته باشد و مجازات آن بازدارنده نبوده و یا از طریق قانونی موانع بیشتری داشته باشد. بیشتر این محصول به افغانستان منتقل و سپس به سایر کشورها از جمله هند با برند افغان صادر میشود.
لطیفی در خصوص چرایی قاچاق زعفران به افغانستان افزود: نخست اینکه استانهای تولیدکننده اصلی این محصول همجوار با افغانستان بوده و خروج زعفران از کشور از طریق شهروندان ایرانی و افغانستانی که گاهی اوقات نسبت قومی و فامیلی دارند راحتتر انجام میشود. موضوع دوم به مساله رفع تعهد ارزی برمیگردد. تمایل به عدم بازگشت ارز سببشده تا بخشی از فعالان این حوزه بهسمت صادرات غیررسمی کشیده شوند. موضوع سوم به همجواری افغانستان با کشور هند برمیگردد که مصرفکننده ۵۰ تا ۶۰ تن زعفران در سال است. همکاری این دو کشور در بحث تعرفه گمرکی سببشده تا زعفران ایرانی اگر از کانال افغانستان به هند صادر شود برای این کشور با تعرفه صفردرصدی همراه است در حالی که این عدد برای تجار با مبدا ایران به کشور هند ۳۸درصد است.
وی تاکید کرد : هم تجار با نگاه ملی به این موضوع توجه کنند و هم مسوولان حوزه دیپلماسی اقتصادی با رایزنی با مسوولان هند زمینه تعاملات بهتری بین دو کشور ایجاد کنند تا مانع تجارت غیررسمی طلای سرخ که یکی از ارزآورترین محصولات کشاورزی است شوند. این مسوول عنوان کرد: تسهیل تجارت و رفع چالشهای تعهد ارزی هم میتواند به کاهش تجارت غیررسمی زعفران کمک کند.
مقصدهای زعفران ایرانی کجاست؟
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارتخانه صمت در خصوص مقاصد زعفران ایران اظهار کرد: این محصول در ششماه نخست سال به ۵۰ کشور جهان صادر شد. مقصد اول امارات بود با عدد ۱۵هزار و ۶۱۰کیلوگرم که تقریبا ۲۸درصد صادرات را به خود اختصاص داده است.
وی در ادامه افزود: دومین مقصد، اسپانیا بوده که متاسفانه حدود ۱۰۰سال است زعفران ایرانی را بهنام اسپانیا میشناسند. ۱۱هزار و ۵۶کیلوگرم زعفران به این کشور صادر شد که ۷هزار و ۶۶۵کیلوگرم آن بهشکل فلهای بوده است. مقصد سوم چین بوده با صادرات ۱۰هزار و ۴۷۳کیلوگرم که از این میزان ۸هزار و ۱۴کیلوگرم بهشکل فلهای انجام شده است.
افغانستان مقصد چهارم صادرات زعفران ایرانی است که ۶هزار و ۹۰۸کیلوگرم صادرات رسمی به این همسایه صورت گرفته است. ۳هزار و ۶۴۱کیلوگرم صادرات در قالب فلهای بوده است. قطر با خرید ۲هزار و ۲۶۳کیلوگرم مقصد پنجم است که ۷۰۱کیلوگرم بهشکل فلهای بوده است.
لطیفی به سایر بازارها اشاره کرد و ادامه داد: مقصد ششم صادرات زعفران ایران، ایتالیا است با رقم ۲هزار و ۴۶۰کیلوگرم که بخش زیادی از آن (۱۵۹۹کیلوگرم) بهشکل فلهای بوده است. مقصد هفتم عمان است با صادرات ۱۴۴۳کیلوگرم که ۵۰۰کیلوگرم آن فلهای انجام شده است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارتخانه صمت گفت: سایر کشورهای مقصد زعفران ایرانی عراق، انگلستان، ترکیه، یونان، نپال، موریس، نیوزیلند، اتریش، روسیه، فیلیپین، بلژیک، ژاپن، پاکستان، تایلند، تایوان، آلمان، هلند، مالزی، کویت، کانادا، سوییس، سوئد، صربستان و… بوده است.
وی گفت: متوسط قیمت اظهارشده زعفران در ششماهه امسال ۸۶۶دلار و ۳۹سنت بود، در صورتی که در ششماهه سال گذشته یکهزار و ۶۳دلار و ۷۸سنت بود که نشاندهنده ارزانفروشی یا کماظهاری منفی ۶/۱۸درصدی نسبت به سال قبل است.
لطیفی افزود: زعفران در اردیبهشت با ۱۸هزار و ۵۲۷کیلوگرم بالاترین میزان و در مرداد با ۸۰۰۴کیلوگرم کمترین میزان صادرات را ثبت کرده کرده است./جهان صنعت
https://tooseco.ir/?p=22315