گروه : صنعت و معدن / کشاورزی

به گزارش توس اکو، این تور رسانهای فرصتی برای بررسی دستاوردها و برنامههای توسعهای بخش کشاورزی و صنایع وابسته فراهم آورد. خبرنگاران در این بازدید از نزدیک با فرآیندهای تولید آشنا شده و در گفتوگوی مستقیم با تولیدکنندگان، از چالشهای پیش روی آنان مطلع شدند.
مشهد، قطب بیرقیب صنایع تبدیلی کشاورزی کشور
محمدرضا عباسپور، معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد، در ابتدای این بازدید ضمن تأکید بر نقش حیاتی رسانهها در انعکاس پیشرفتهای این حوزه، بر لزوم همکاری بیشتر برای تبیین سیاستها و اقدامات انجام شده تأکید کرد.
وی با اشاره به ظرفیتهای بینظیر کشاورزی و صنعتی مشهد، اظهار داشت: “شهرستان مشهد نقشی محوری در توسعه اقتصادی استان و کشور ایفا میکند و نه تنها مرکز فرهنگی و مذهبی ایران، بلکه یکی از پیشرفتهترین نقاط کشور در حوزه صنعت و کشاورزی است.”
عباسپور افزود: “در حال حاضر، شهرستان مشهد با ۴۵۰ واحد فعال در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی، جایگاه ویژهای در سطح استان و حتی کشور به خود اختصاص داده است.”
وی تصریح کرد که ظرفیت تولید سالانه این واحدها به رقم چشمگیر یک میلیون و ۴۸۰ هزار تن میرسد که نشاندهنده توانمندی بالا و زیرساختهای پیشرفته این بخش است.
مدیر جهاد کشاورزی مشهد تأکید کرد: “صنایع تبدیلی و تکمیلی مشهد با ایجاد ۸ هزار فرصت شغلی، نقش مهمی در کاهش بیکاری و رونق اقتصادی منطقه داشته است. این امر در کنار تولیدات بالا و کیفیت محصولات، جایگاه شهرستان مشهد را در رتبه نخست استان به اثبات رسانده است.”
به گفته وی، حدود ۵۰ درصد از کل صنایع تبدیلی و تکمیلی استان در شهرستان مشهد متمرکز شده است.
نفسهای به شماره افتاده تولیدکنندگان؛ از قطعی برق تا کمبود نقدینگی
در ادامه این بازدید، تولیدکنندگان به بیان مشکلات خود پرداختند:
چالش انرژی و سرمایه در گردش
جعفر مبرا، مدیرعامل مجموعه غذایی پامچال که ۲۵ درصد تولیدات آن به ۳۰ کشور صادر میشود، مهمترین مشکل صنایع تبدیلی را “ناترازی انرژی و قطعی برق” دانست.
وی گفت: “اگرچه با خرید ژنراتور تا حدودی این مسئله را حل کردهایم، اما ناچار به تغییر شیفتهای کاری تولید شدهایم.” مبرا چالش اصلی دیگر را “تأمین سرمایه در گردش” عنوان کرد و توضیح داد: “با افزایش هزینهها و ضرورت پرداخت نقدی به کشاورزان، فشار مالی قابل توجهی را متحمل میشویم؛ کشاورزان محصولات را نقدی میآورند و ما موظفیم بلافاصله تسویه کنیم.”
مشکلات دولتی و حملونقل
خانم حسینی، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت تعاونی عسل کوهدشت با قدمتی نزدیک به نیم قرن در زمینه زنبورداری و تولید عسل، ناترازی انرژی و قطعی برق را عاملی جدی در کاهش تولید دانست. اما وی تأکید کرد که “مهمتر از آن، چالشهای دولتی است که به دلیل حمایت نشدن اتفاق میافتد.”
حسینی به مسائلی نظیر افزایش هزینههای حملونقل اشاره کرد که منجر به چالشهای جدی در زمینه کوچ زنبورداران شده است.
او افزود که تغییرات اقلیمی و بیماریها نیز در کاهش جمعیت زنبورها نقش داشتهاند.
کمبود نقدینگی
ابوالفضل مسعودفر، مدیرعامل شرکت آرتین لبنی ماندگار، یکی از برندهای تولید پنیر پیتزا، سوسیس و کالباس، در گفتوگو با خبرنگار “توس اکو” به مشکلات این حوزه اشاره کرد: “به دلیل قطعی برق، حدود ۵۰ درصد کاهش تولید داشتهایم. برای ارسال سفارشهای مشتریان با مشکل روبهرو میشویم و از طرفی، قطعی برق منجر به ترش شدن شیر، که ماده اولیه محصول است، میشود.”
وی نیز “نقدینگی” را یکی دیگر از چالشهای جدی دانست و گفت: “هر واحد تولیدی که نقدینگی بیشتری دارد، با مشکل کمتری روبهرو میشود.”
حمایت فرمانداری از صنایع تبدیلی
مرتضی حیدری، معاون برنامهریزی و توسعه فرماندار مشهد نیز در حاشیه این بازدید، از طرحهای فرمانداری برای حمایت از صنایع تبدیلی خبر داد و با اشاره به تعریف “یکشنبهها و سهشنبههای اقتصادی” گفت: “در این روزها، واحدهای تولیدی، بهویژه صنایع تبدیلی کشاورزی، شناسایی و مشکلات آنها با حضور دستگاههای اجرایی بررسی و پیگیری میشوند.”
حیدری تأکید کرد که هدف این جلسات، آسیبشناسی دقیق و رفع موانع تولید است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۸۰ درصد واحدهای تولیدی مشهد خصوصی و کوچکمقیاس هستند و در پی ناترازی انرژی آسیبهای جدی دیدهاند، افزود: “در حال حاضر آمار دقیقی از خسارتها نداریم، اما آمادگی جمعبندی و ارائه آن وجود دارد.”
معاون فرماندار مشهد اظهار داشت که علیرغم چالشها، فرمانداری به دنبال حفظ اشتغال و جلوگیری از تعدیل نیرو در این واحدهاست.
وی با اشاره به جلسات مستمر با تشکلهای بخش خصوصی و فعالان اقتصادی، تصریح کرد: “هدف ما، مدیریت شرایط و به حداقل رساندن مشکلات ناشی از ناترازی انرژی و رکود فعلی است.”
قطعی برق و کمبود نقدینگی، چالشهای اصلی
احمد الف استوار، مسئول صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی مشهد، در گفتوگو با خبرنگار ما نیز از وضعیت نگرانکننده صنایع غذایی و تبدیلی در این شهرستان خبر داد و اعلام کرد که از ۴۵۰ واحد فعال صنایع غذایی و تبدیلی در مشهد، کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت آنها در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد.
استوار با اشاره به اینکه مشهد همواره قطب صنایع غذایی کشور، بهویژه در حوزههای لبنیات، خوراک دام و … بوده است، دلیل اصلی این افت تولید را “ناترازیها” و “عدم ثبات” در بازار عنوان کرد.
وی تأکید کرد: “قطعیهای مکرر برق بیشترین خسارت را به واحدهای تولیدی ما وارد کرده است.”همچنین، عدم ثبات قیمت مواد اولیه از دیگر مشکلات اساسی است که منجر به کاهش چشمگیر تولید در این واحدها شده است.
https://tooseco.ir/?p=25891