
به گزارش توس اکو، غلامرضا امیرخانی در نشست خبری با اصحاب رسانه خراسان رضوی در محل جمعیت هلال احمر، به معرفی سازمان اسناد و کتابخانه ملی پرداخت و گفت: این سازمان دارای دو بخش اسناد و کتابخانه است. بخش اسناد وظیفه حفظ و جمعآوری میراث مکتوب کشور را بر عهده دارد، در حالی که بخش کتابخانه به آرشیو کتابها، مجلات و پایاننامهها میپردازد.
امیرخانی اظهار داشت که عموم مردم با بخش اسناد سازمان آشنایی کمتری دارند.
او با اشاره به وظیفه سازمان در قبال اسناد تولید شده در دستگاههای دولتی (چه کاغذی و چه دیجیتال)، گفت: کارشناسان اسناد ملی ایران این اسناد را ارزشیابی، نگهداری و دیجیتالی میکنند. این اسناد پس از گذراندن دوره محرمانگی ۴۰ ساله در ادارات و سازمانها، به سازمان تحویل داده میشوند و نگاهی به گذشته دارند.
ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان اینکه قدیمیترین سند موجود در سازمان ۷۰۰ سال قدمت دارد، تاکید کرد که برخی اسناد علاوه بر جنبه تاریخی، کاربرد روزمره نیز دارند.
وی از کمتوجهی به درسآموزی از پیشینیان در فرهنگ کشور انتقاد کرد و به اقدامات مثبت دولت جدید در حوزه دیپلماسی فرهنگی برای بهبود چهره نظام و پیشینه فرهنگی کشور اشاره نمود.
امیرخانی با اشاره به شعار “اسناد ملی ایران، روایت ملتی ماندگار” برای روز اسناد ملی (۱۹ اردیبهشت)، اسناد ملی را عامل هویتبخش ملت و مستند کننده تاریخ پر افتخار ایران دانست.
وی تاکید کرد که سازمان اسناد و کتابخانه ملی محدودیتی در دسترسی به اسناد ندارد، مگر تعداد کمی از اسناد که به دلایل امنیتی یا قومیتی محرمانه هستند. از مجموع ۷۰۰ میلیون برگ سند، حدود ۸۰۰۰ سند محرمانه است.
او در مورد اسناد دفاع مقدس گفت: که به دلیل عدم گذشت ۴۰ سال، هنوز به طور کامل در اختیار سازمان قرار نگرفتهاند و این اسناد به دلیل تعدد متولیان، در نهادهای مختلف پراکنده هستند.
وی همچنین به وجود اسناد ارزشمند در حوزه بقاع متبرکه و ادارات اوقاف اشاره کرد که برخی از آنها اسناد وقفی هستند.
امیرخانی با اعلام اینکه سازمان دارای ۴ میلیون جلد کتاب، ۵ میلیون نشریه و ۷۰۰ میلیون برگ سند است، از تلاش برای تهیه نسخههای دیجیتال از اسناد ارزشمند موجود در کشورهای دارای قرابت فرهنگی با ایران، به ویژه شبهقاره هند، خبر داد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، بهرهمندی از هوش مصنوعی و برگزاری نمایشگاه مجازی را از اهداف مهم این سازمان در دوره جدید برای دسترسی آسانتر علاقهمندان به اسناد عنوان کرد.
او با اشاره به اهمیت امنیت سایبری و دیجیتال در حفظ اسناد، بر آسیبپذیری اسناد دیجیتال در برابر حملات سایبری و نیاز به تجهیزات و زیرساختهای مناسب تاکید کرد.
امیرخانی همچنین با اشاره به روز ملی خلیج فارس (۱۰ اردیبهشت)، نامگذاری این روز را بر پایه اسناد و سندمحور دانست و در پایان ابراز امیدواری کرد که توجه بیشتری به اسناد شود، چرا که اسناد در تمام جنبههای زندگی ما نقش دارند.
هفته اسناد ملی، فرصتی برای توجه به میراث مکتوب کشور
مجتبی محمودی مهماندوست، مدیر شعبه شمال شرق سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در همین نشست با بیان اینکه “کسی که گذشته خود را نداند مانند فردی است که دچار فراموشی شده”، بر اهمیت شناخت و معرفی هویت تاکید کرد.
وی در ادامه به تاریخچه سازمان اسناد و کتابخانه ملی اشاره کرد و گفت این سازمان از ادغام دو نهاد کتابخانه ملی (تاسیس ۱۳۱۶) و سازمان اسناد (تاسیس ۱۳۴۹) در سال ۱۳۸۱ شکل گرفته است.
محمودی با اشاره به تقارن روز اسناد ملی (۱۹ اردیبهشت) با ولادت امام رضا (ع) و سالروز تولد علامه شیخ کلینی، از نامگذاری این هفته به عنوان “هفته اسناد ملی و میراث مکتوب” خبر داد و ابراز امیدواری کرد که این نامگذاری موجب توجه بیشتر به اسناد ملی شود، زیرا هویت ما در این اسناد نهفته است.
https://tooseco.ir/?p=24681