به گزارش توس اکو، غلامرضا قنبری در نشست خبری ارائه دستاوردهای بخش کشاورزی که ظهر امروز در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار داشت: چالشهای بخش کشاورزی خراسان رضوی مشابه سایر نقاط کشور است. خشکسالیهای مداوم و ناترازی انرژی به مشکلاتی مانند تغییرات اقلیمی افزودهاند.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت ناشی از قطع برق بوده است، افزود: با توجه به تمامی ظرفیتها و چالشها، بهرهوری در بخش کشاورزی با منابع موجود بسیار پایین است. هدف ما افزایش راندمان تولید در واحد سطح و بهبود مصرف آب است. کشاورزی باید به سمت استفاده علمی و فنی از منابع آب حرکت کند. سال گذشته، با بهرهگیری از کشاورزی علمی و دانشبنیان، تولید گندم ۴۰ درصد، جو ۳۰ درصد و چغندر قند ۱۸ درصد افزایش یافت. این افزایشها در حالی بود که اراضی زراعی کاهش یافتند، لذا ما تولید را در مسیر علمی قرار دادهایم.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی تأکید کرد: امسال توسعه کشاورزی حفاظتی را در تولیدات گیاهی هدف قرار دادهایم. سال قبل، تجهیزات مزارع به سامانههای نوین کشاورزی انجام شد و در مرمت قنوات و انتقال آب با کانال و لولهکشی به پیشرفتهایی تا رسیدن به رتبه اول کشوری دست یافتیم.
قنبری ادامه داد: طرح “آبخیز تا جالیز” با ۲۴ شاخص ویژه در دستور کار قرار دارد، که تمرکز آن بر قنوات است. ما در خراسان رضوی ۶۷۹۰ قنات داریم که به دلیل خشکسالی کمآب شدهاند و نیاز به طرحهای آبخیزبانی در سطح کلان تر وجود دارد.
وی اظهار کرد: برنامه جامع امسال کشاورزی حفاظتی در زمانهای کاشت، داشت و برداشت است که ۵۰ درصد کشاورزی در ۱۱ محصول مزیتدار و استراتژیک هدفگذاری شدهاست. اگر خواهان حضور در سطح بینالملل هستیم، باید محصولات مزیتدار با ارزشآفرینی تولید گردد. هدفدار کردن این محصولات و مدیریت در واحد تولید گامهای بعدی هستند که با زعفران آغاز گردید.
غلامرضا قنبری همچنین اعلام کرد: در تأمین گوشت مرغ و تخممرغ به خودکفایی رسیدهایم. متأسفانه ۳۵ درصد تولیدات بخش کشاورزی ضایعات و تلفات است. با دو راهبرد، یکپارچهسازی اراضی کشاورزی و مدیریت تولید میتوان این وضعیت را ساماندهی کرد. مدیریت تولید نیز در دو حوزه توسعه زنجیره تولید و تشکیل و تقویت تعاونی در بخش کشاورزی ممکن خواهد بود. قبلاً در استان تنها ۹ زنجیره تولید داشتیم که اکنون به ۳۳ زنجیره رسیدهاست.
خشکسالی و بحران منابع آبی در خراسان رضوی
محمد میری دیسفانی، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: ۹۸ درصد پهنه استان درگیر خشکسالی است و ۸۲ درصد منابع آبی اراضی کشاورزی از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود و ۱۰۰ درصد درگیر شوری هستند که به مخاطرات بخش کشاورزی میافزاید و هزینه کشاورزان را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه بخشی از خسارتهای ناشی از قطع برق همچنان قابل محاسبه نیست، افزود: از ۸۸۰۰ حلقه چاه استان، ۲۰۰۰ حلقه آمادگی نصب پنل خورشیدی دادهاند که تاکنون ۶۰۰ حلقه بازدید و قرارداد بسته شده و ۱۰۰ حلقه به تولید برق رسیدهاند. وزارت جهاد کشاورزی متولی امنیت غذایی است و تأمین برق بر عهده وزارت نیرو قرار دارد.
معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار داشت: از ۱۳۸ هزار هکتار مزارع کشاورزی استان، ۴۱ هزار هکتار به سامانههای آبیاری مدرن مجهز شدهاند. یکی از موفقیتهای جهاد کشاورزی استان کشت چغندر قند پاییزه است که نیاز به آبیاری کمی دارد و امسال بر ۲۷۷ هکتار مزارع کشت شده است که دو برابر سطح کشت سال گذشته است. در حوزه تولید دانههای روغنی مانند کلزا نیز شاهد افزایش سطح کشت به ۳۸۰۰ هکتار هستیم که نسبت به سال گذشته ۷۰۰ هکتار افزایش یافته است.
بحرانهای کشاورزی و نیاز به همکاری همگانی
فرهاد فرخ منش، معاون بحران جهاد کشاورزی خراسان رضوی، اظهار کرد: خراسان رضوی استانی خشک است و کشاورزی آن در زمستان در معرض سرمازدگی و در بهار با بحران سیلاب و تگرگ مواجه است. برای جبران خسارتها و بحرانهای کشاورزی نیاز به همکاری همهجانبه است. تا کنون ۲۲ هزار میلیارد تومان خسارت غیرمترقبه و ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت قطع برق به کشاورزی استان وارد شده است. برای جبران خسارتهای غیرمترقبه، ۲۵ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که سهم استان ۳۰ میلیارد تومان است.
وی افزود: در حوزه خسارتهای ناشی از قطع برق، به دلیل عدم وجود اعتبارات پیشبینی شده، به تجهیز چاههای کشاورزی به پنلهای خورشیدی روی آوردیم که در ۱۰ شهرستان عملیاتی شده و در دیگر شهرستانها نیز اجرایی خواهد شد.
پروژههای دهه فجر و اشتغالزایی در بخش کشاورزی
ایرج ناصری مقدم، معاونت برنامهریزی جهاد کشاورزی خراسان رضوی درباره پروژههای دهه فجر عنوان کرد: هر ساله همزمان با دهه فجر، برنامههای افتتاحیهای داریم. در چهل و ششمین سالگرد انقلاب اسلامی در خراسان رضوی، ۱۴۵ پروژه با اشتغال مستقیم برای ۸۸۰ نفر و اشتغال غیرمستقیم برای ۶۴۹ نفر در ۴۷۱۸ خانوار برنامهریزی شدهاست. اعتبار پروژههای افتتاح جهاد کشاورزی خراسان رضوی بالغ بر ۱۲ میلیارد و ۹۵۳ میلیون ریال است و این پروژهها در حوزههای آب و خاک، تولیدات گیاهی، تولیدات دامی، امنیت غذایی، معاونت بازرگانی، شیلات و صنایع غذایی انجام میشود.