حسین کوه زاد/ سردبیر
به گزارش توس اکو، ناترازی انرژی، در سالهای اخیر به عنوان یکی از چالشهای اساسی اقتصاد ایران به شدت نمود یافته است. این پدیده، که ناشی از عدم تعادل بین عرضه و تقاضای انرژی است، تبعات گستردهای بر تمامی جنبههای اقتصاد کشور گذاشته است. از کاهش تولید، سرمایهگذاری، افزایش هزینههای تولید و سقوط رشد اقتصادی گرفته تا افزایش تورم و کاهش رفاه عمومی، همگی از جمله نتایج مستقیم این ناترازی هستند. به طوریکه مرکز پژوهشهای اتاق ایران در شصتمین دوره از گزارش شاخص مدیران خرید کل اقتصاد خود، استمرار قطعی برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان را مخل مزمن فعالیت صنعتی عنوان کردهاست.
برای مقابله با این چالش باید بهینهسازی مصرف انرژی و ارتقای بهرهوری آب، برق و گاز در بخشهای مختلف صنعت، کشاورزی و ساختمان، سرمایهگذاری در انرژیهای پاک مانند خورشیدی، بادی و آبی، حذف یارانههای پنهان و حرکت به سمت قیمتگذاری واقعی انرژی، نوسازی و توسعه شبکههای برق و گاز و ترویج فرهنگ صرفهجویی در مصرف انرژی و تجارب کشورهای مختلف در جهت رفع این ناترازی ها را مد نظر قرارداد.
در این میان، بخش خصوصی میتواند نقش بسیار مهمی در حل این مشکل با سرمایهگذاری برای ایجاد نیروگاههای جدید، توسعه شبکههای برق و بهبود بهرهوری انرژی ایفا کند البته باید. چالشها و موانع از جمله عدم اطمینان سرمایهگذاران به ثبات قوانین و مقررات، عدم دسترسی به منابع مالی با نرخ سود مناسب و نبود زیرساختهای مناسب برای تولید و انتقال انرژی و … از سوی دولت مردان حل شود
ناترازی انرژی، یک چالش پیچیده و چندوجهی است که نیازمند اقدامات هماهنگ و بلندمدت از سوی دولت، بخش خصوصی و مردم است. با اجرای این برنامه ها و در بلندمدت، میتوان بهتدریج از بحران ناترازی انرژی خارج شد و به سمت سیستم انرژی پایدار، کارآمد، پاک و مقرونبهصرفه حرکت کرد. این امر به نوبه خود به رشد اقتصادی پایدار، بهبود کیفیت زندگی و حفاظت از محیطزیست کمک خواهد کرد.
در پایان باید تاکید کنم ناترازی انرژی، تنها یک مشکل فنی نیست، بلکه یک چالش ساختاری است که نیازمند تغییر در رویکردهای توسعهای کشور است./اقتصادآسیا
https://tooseco.ir/?p=22520