یعقوبعلی نظری امروز، ۲۶ بهمنماه، در مراسم افتتاح طرح سراسری دیدار که در هتل مدینهالرضا برگزار شد، اظهار کرد: وقتی ما با شرایط غیر طبیعی در هر موضوعی در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و امنیتی با شرایط غیر عادی مواجه میشویم باید راههای میانبر و برنامههای ویژه تدارک ببینیم تا اقشاری که بیشتر در معرض آسیبپذیری هستند، ایمن بمانند.
وی افزود: حوزه اقتصادی ما حوزه متلاطمی است که تا سال آینده به ثبات اقتصادی میرسیم. بدیهی است باید اقدامات ویژهای انجام شود تا مردمی که در اثر این تلاطمها و فراز و نشیبها قرار داشته و آسیبپذیری بیشتری دارند، به آنها آسیب وارد نشود. در موضوع بازار و خرید مایحتاج افرادی که بضاعت کمتر، مشکلات اقتصادی بیشتر و درآمد کمتری دارند در این تلاطم دچار آسیب میشوند، بنابراین استفاده از برنامهها، طرحها و شرایط ویژه این آسیبپذیری را کاهش میدهد.
نظری ادامه داد: باید امکانی فراهم، فروشگاههایی ایجاد و کاسبهایی فعال شوند که مردم با اطمینان بیشتر و حاشیه سود یا پرداخت کمتر بتوانند به کالاهای مورد نیاز خود به ویژه کالاهای اساسی دسترسی پیدا کنند. ما از سامانههای مرتبط با کالابرگ نیز استفاده میکنیم که بخشی از کار است، اما طرح دیدار نباید منحصر به این موضوع باشد. ما میتوانیم در این بخش هزینههای سربار را کم کنیم، یعنی قیمتهای تمام شده را کاهش داده و کالاها را با سود و فایده منطقی در اختیار مردم قرار دهیم.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه طرح دیدار دو مزیت و هدف دارد، عنوان کرد: هدف اول در اختیار قرار دادن کالاهای مورد نیاز مردم با حداقل قیمتها است. در این طرح تخفیفات از ۸ تا ۳۰ درصد بوده و انتظار داریم نظارت به صورت مستمر انجام شود. نظارت حین اجرا باشد نه اینکه اتفاقی رخ دهد و بعد نظارت کنیم. به محض رخ دادن خطا یا انحراف از آن قرارداد باید هشدار داده شود.
وی اضافه کرد: هدف دوم امکان استفاده از پرداخت مدتدار سه ماهه است. افرادی که نمیتوانند در یک وعده هزینه خرید خود را پرداخت کنند، علاوه بر استفاده از تخفیفات، پرداخت اقساطی نیز برای آنها امکانپذیر است.
نظری بیان کرد: سرمایه اصلی و مهم ما و شما اعتماد مردم است. در هیچ شرایطی نباید اعتماد مردم نسبت به ما و افراد متولی دچار خدشه شود. اگر این موضوع را حفظ کنیم، زمینه گسترش فراهم خواهد شد و مردم راحتتر خرید خواهند کرد.
اجرای طرح دیدار به صورت پایلوت در مشهد
محسن داوری فرماندار مشهد نیز در این مراسم اظهار کرد: توجه به معیشت مردم و نظارت بر بازار بسیار با اهمیت است.
فرماندار مشهد افزود: استاندار پیگیر این موضوع شدند و تاکید داشتند بازارهایی در سطح شهر مشهد ایجاد کنیم که مردم بتوانند کالاهای اساسی خود را ارزانتر خریداری کنند.
وی گفت: تلاش کردیم، بیش از ۱۰۰ بازار را به عنوان روز بازار در شهر مشهد ایجاد کنیم. جلسات منظمی در تنظیم بازار شهرستان برگزار کردیم و شهردار ۶۰ منطقه را مشخص کردند تا در آنها روز بازار ایجاد کنیم.
داوری بیان کرد: در این زمینه جلساتی با شهردار داشتیم و رویکرد فروشگاههای شهر ما را تغییر کرد تا اقلام اساسی ارزانتر به دست مردم برسد. ۲۸ فروشگاه شهر ما در مشهد داریم که با این تغییر رویکرد، مدیریت بهتری انجام شد.
فرماندار مشهد ادامه داد: در این زمینه شرکت تعاونی پیشگامان اعلام آمادگی کردند بخشی از فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر که تعداد قابل توجهی هستند و پراکندگی زیادی دارند دو خدمت ویژه به مردم ارائه دهند.
وی افزود: یک خدمت اینکه کالاهای اساسی با قیمت مصوب با ۸ درصد تخفیف و کالاهای غیر مصوب تا ۳۰ درصد تخفیف به مردم عرضه شود. خدمت دوم اینکه افرادی که به فروشگاهها مراجعه میکنند سه برابر اعتبار خود خرید کرده و سه ماه به صورت قسطی پرداخت کنند.
فرماندار مشهد با اشاره به اینکه طرح با ۸۰ فروشگاه شروع شده که تعداد را به ۴۶۰ فروشگاه خواهیم رساند، گفت: امروز طرح دیدار را به صورت پایلوت رونمایی میکنیم تا خدمترسانی ویژهای به مردم ارائه دهیم که الگویی برای کشور باشد.
فراهم ۸۰ سکو در فروشگاههای زنجیرهای مشهد
مهدی مقیمیان مدیرعامل سرویس خرید اعتباری مینیپی در این مراسم اظهار کرد: مینیپی یک سرویس خرید اعتباری است، اعتبار ماهیانهای برای فرد دارد که میتواند قسط پرداخت کند.
وی با بیان اینکه طرح دیدار چند بخش مختلف دارد، عنوان کرد: یک بخش سکوهای تنظیم بازار بوده که در مشهد ۸۰ سکو در فروشگاههای زنجیرهای فراهم شده است. شهروندان میتوانند در این سکوها کالاهای تنظیم بازار را ۸ تا ۳۰ درصد زیر قیمت به صورت نقدی خریداری کنند.
مقیمیان افزود: افراد تحت توصیف که سازمانی یا شخصی است، وقتی مراجعه میکنند بدون نیاز به اپلیکیشن تنها با ارائه کد ملی به صندوقدار، اعتبار آنها احراز میشود فقط باید پیامک رمز خرید را برای صندوقدار بخوانند.
مدیرعامل سرویس خرید اعتباری مینیپی بیان کرد: این طرح طی دو سال و نیم گذشته تحت عناوین مختلف اجرا شده است. تجربه ما را به این نتیجه رسانده که اقدامی کنیم تا افراد نیاز به ویژگی و مهارت خاصی نداشته باشند و اپلیکشن خاصی نیاز نباشد، بلکه تنها مراجعه حضوری و ارائه کد ملی کافی است.
خرید اعتباری به جای بن نقدی
در ادامه محمدرضا رضایینژاد، مدیرعامل گروه تعاونی پیشگامان اظهار کرد: یکی از مواردی که مقام معظم رهبری به آن تاکید دارند، مردمی شدن اقتصاد است. در ابلاغیه اصل ۴۴ مدلی از خصوصیسازی مطرح شد که چگونه بخش خصوصی میتواند پروژهها را انجام دهد و از مردم نیز استفاده کند. اصل ۴۴ روشی برای انجام این کار ارائه داد که اگر خواستیم مردمیسازی را انجام دهیم از مدل تعاونی نوع جدید که در دنیا نیز عملیاتی شده، استفاده کنیم.
وی ادامه داد: اصل ۴۴ اجازه داد تعاونیها در افرایش سرمایه از سهامدار غیر عضو استفاده کنند؛ یعنی بخش خصوصی سهامدار عضو و مردم سهامدار غیر عضو باشند. متاسفانه چون مجریان و دولتیها، تعاونی را سنتی قلمداد میکردند که همه حق رای مساوی دارند، بنابراین ترسیدند. آن ابلاغیه، تعاونی متعارف نبود، بلکه تعاونی نوع جدید است که میتوانیم بخش خصوصی با حداقل ۷ نفر سهامدار عضو و مردم با حدود ۵۰۰ هزار نفر سهامدار غیر عضو داشته باشیم که حق رای بخش خصوصی ۶۵ درصد و مردم حداکثر ۳۵ درصد است اما متاسفانه اجرا نشد.
رضایینژاد گفت: ما این مدل را عملیاتی کردیم که کارآفرین سهامدار عضو و مردم سهامدار غیر عضو باشند. ما اکنون ۶۵ هزار نفر سهامدار داریم و ۴ همت سرمایه جذب کردیم. شبکهسازی یکی از کارها بود؛ یعنی کالای کشاورزی از محل تولید کشاورز تا در خانه مردم برسد. مشکلی که الان در کشور داریم این است که کارآفرینان ما دارایی دارند اما نقدینگی ندارند، قشر متوسط نیز نقدینگی دارند اما نمیتوانند سرمایهگذاری کلان انجام دهند که اگر این دو ترکیب شود کمک خوبی است.
رضایینژاد شرکت تعاونی پیشگامان اضافه کرد: سکوی بازرگام یک نمونه شبکهسازی است که هر فردی میتواند کالا را آنلاین سفارش دهد و درب خانه تحویل بگیرد. با این روش میتوان مقداری از واسطهها را حذف یا کمتر کرد اما ذینفعی خود را داشته باشند. افراد میتوانند کالاهایی که میخواهند را به قیمت کارخانه یا فروش و تقسیط ۶ ماهه خریداری کنند؛ یعنی به جای اینکه بن کالا نقدی توزیع شود، خرید اعتباری صورت میگیرد.