ایران جزو اقتصادهایی است که کمترین نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را داراست. تغییرات فصلی نسبت مزبور، نشان میدهد که روند فصلی این نسبت طی ده فصل منتهی به بهار ۱۴۰۰ نزولی بوده است.
معاونت بررسی های اقتصادی اتاق تهران طی گزارشی، روند فصلی درآمدهای مالیاتی دولت را بررسی کرده است؛ گزارشی که از رشد درآمدهای مالیاتی دولت در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ حکایت می کند و البته نشان دهنده تداوم روند نزولی نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی است.
در این گزارش آمده است که درآمدهای مالیاتی طی نیمه نخست ۱۴۰۰ با افزایش ۶۲٫۵ درصدی نسبت به نیمه نخست ۱۳۹۹ به حدود ۱۳۹ هزار میلیارد تومان رسیده است.
در این گزارش، یکی از دلایل رشد درآمدهای مالیاتی، تصمیمات دولت در راستای کمک به بنگاه های اقتصادی آسیبدیده از همهگیری کووید-۱۹ در سال قبل و به تعویق انداختن دریافت درآمدهای مالیاتی بود، ضمن اینکه به دلیل تشدید تحریم و همهگیری، بسیاری از بنگاه ها با افت تولید و فروش مواجه شده بودند. اما طی نیمه نخست سال جاری، عامل مسلط بر افزایش ۶۲٫۵ درصدی درآمد مالیاتی نسبت به نیمه نخست سال قبل، افزایش درآمد مالیاتهای مستقیم با مشارکت ۳۷٫۵ واحد درصدی بوده است. در میان زیر مجموعه های مالیاتهای مستقیم نیز مالیات بر اشخاص حقوقی با مشارکت ۲۷٫۱ واحد درصدی بیشترین اثر را در افزایش درآمد مالیاتی مستقیم طی نیمه نخست ۱۴۰۰ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته را به خود اختصاص داده است. به عبارتی سهم شرکتها از افزایش درآمدهای مالیاتی طی نیمه نخست ۱۴۰۰ حدود ۴۳ درصد بوده است.
در این گزارش همچنین به نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی اشاره شده و در آن آمده است:ایران جزو اقتصادهایی است که کمترین نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را داراست. تغییرات فصلی نسبت مزبور نشان میدهد که روند فصلی این نسبت طی ده فصل منتهی به بهار ۱۴۰۰ نزولی بوده است.
نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی در فصل بهار ۱۴۰۰ حدود ۴٫۲ درصد بوده که در مقایسه با رقم فصل مشابه در سال قبل، با افت ۲٫۴ واحد درصدی همراه است. نسبت مزبور برای کل سال ۱۳۹۹ هم رقم بسیار کم و حدود۳٫۸ درصد بوده که در مقایسه با سال ۱۳۹۸ معادل ۰٫۳ واحد درصد کاهش داشته است.
https://tooseco.ir/?p=12030