نکته قابل توجهی که در پایش فصل تابستان محیط کسبوکار خراسان رضوی به چشم میخورد، تغییر وضعیت دو مولفه «محدوديت دسترسي به آب» و «محدوديت دسترسي به حاملهای انرژی»، است؛ در حالیکه این دو مولفه در چند پایش اخیر، جزو مناسبترین مولفههای محیط کسبوکار استان بود، در تابستان ۱۴۰۳ با بیشترین تغییر منفی مواجه شده و جای خود را به دو مولفه دیگر در این بحث داد.
«شهرام عیدی زاده»، مدیر مرکز پژوهشهای اتاق مشهد در گفتوگو با خبرنگار ما در تشریح جزئیات این دوره از پایش محیط کسبوکار کشور گفت: ۳۳۸ فعال اقتصادی از خراسان رضوی جهت شرکت در طرح پایش سی و دوم محیط کسب و کار از سوی اتاق ایران تعیین گردید و اعلام نظر و تکمیل پرسشنامه طی مدت یک ماه به صورت آمارگیری تلفنی انجام گرفت. در این طرح همچون دورههای گذشته ۲۸ مانع اصلی در محیط کسب وکار مورد سنجش قرار گرفت.
به گفته عیدی زاده، سه مولفه: «غيرقابل پيش بيني بودن و تغییرات قيمت مواد اوليه و محصولات»، «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» و «دشواري تأمين مالي از بانكها»، نامناسبترین مولفههای کسبوکار استان از دید فعالان اقتصادی معرفی شدهاند. این سه مولفه در بهار ۱۴۰۳ نیز به عنوان نامناسبترین مولفهها معرفی شده بود.
وی خاطرنشان کرد: مولفههای مناسب در محیط کسبوکار استان در فصل تابستان سال ۱۴۰۳ شامل «نحوه استقبال مشتریان از نوآوری و ابتکار در ارائه خدمات و محصول»، «ضعف نظام توزيع و مشكل در رساندن محصول به بازار» و «فقدان ارتباط مناسب میان عوامل تأمین مواد اولیه، تولید و عرضه یک محصول در بازار» بوده است.
مدیر مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی مشهد تاکید کرد: بر اساس اطلاعات به دست آمده از این دوره پایش، سه مولفه «ضعف زيرساختهاي حمل و نقل جادهاي، ريلي، هوايي، دريايي و بندري»، «کمبود نيروي كار ماهر» و «فقدان ارتباط مناسب میان عوامل تأمین مواد اولیه، تولید و عرضه یک محصول در بازار» دارای بیشترین تغییر مثبت (بهبود) نسبت به فصل بهار ۱۴۰۳ بودهاند.
وی یادآور شد: «نحوه استقبال مشتریان از نوآوری و ابتکار در ارائه خدمات و محصول»، «محدوديت دسترسي به آب» و «محدوديت دسترسي به حاملهای انرژی» نیز، دارای بیشترین تغییر منفی نسبت به فصل بهار ۱۴۰۳ بودهاند./اتاق مشهد