
به گزارش توس اکو، سیدجواد موسوی، مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی، روز دوشنبه در نشست خبری این اداره کل، با اشاره به عملکرد موفق استان در سال گذشته، گفت: خراسان رضوی در زمینه ثبت رویدادهای گردشگری در سطح کشور پیشرو بوده است. وی همچنین از اقدامات متعدد در حوزه میراث فرهنگی برای مرمت، احیا و حفاظت از آثار تاریخی خبر داد.
موسوی با بیان اینکه استان خراسان رضوی در آستانه برگزاری سه روز ملی عطار، خیام و فردوسی است، افزود: این مناسبتها همواره باشکوه و با ویژگی خاص برگزار میشوند و توانستهایم اتفاقات ممتازی را برای استان و ظرفیتهای گردشگری رقم بزنیم. او همچنین با اشاره به جایگاه برتر استان در ثبت آثار تاریخی پس از تهران، اعلام کرد: حدود ۷۰ موزه در استان برای ایام نوروز باز خواهند بود و برنامهریزیهای لازم با همکاری بخش خصوصی، دولتی و نهادهای دیگر در حال انجام است.
مدیرکل میراثفرهنگی خراسان رضوی در خصوص همکاریهای بینالمللی در حوزه صنایع دستی گفت: همکاریهایی با کشورهای ازبکستان و ترکمنستان به منظور آموزش و معرفی بیشتر این حوزه صورت گرفته است. وی همچنین از برگزاری نمایشگاه بینالمللی تهران با محوریت صنایع دستی در این ایام خبر داد.
موسوی با اشاره به توسعه گردشگری خارجی در استان افزود: با برنامهریزیهای انجام شده، خراسان رضوی توانسته است در زمینه گردشگری خارجی، ۳۴ درصد افزایش داشته باشد و امیدواریم در ایام نوروز، شاهد ورود بیشتر مسافران به مشهد و استان باشیم.
وی همچنین از راهاندازی ۷۶ بازارچه صنایع دستی با ۸۸۰ غرفه در ۲۶ شهرستان استان به منظور رفاه حال مسافران نوروزی خبر داد و افزود: در حوزه خدمات سفر نیز سرویسهای بهداشتی، نمازخانههای بین راهی و سایر امکانات آماده شده است.
موسوی با تأکید بر ایمنی جادهها و با اشاره به اینکه ۸۹ درصد مسافران نوروزی با خودروی شخصی به استان سفر میکنند، از مردم خواست در راستای پویش «نه به تصادف» با رعایت نکات ایمنی از وقوع تصادفات جلوگیری کنند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی با اشاره به پیشبینی اسکان ۶۸۰ هزار نفر شب در استان در ایام نوروز، گفت: طرحهای نوزیستی و نظافت و پاکسازی اماکن تاریخی به منظور معرفی بهتر جاذبههای گردشگری استان در حال اجراست.
موسوی در پایان تصریح کرد: در ایام نوروز در فضاهایی که به عنوان ایستگاه در نظر گرفته شده است از تندیس شهدا به عنوان نماد مقاومت و ایثار یاد خواهد شد.
۲۱۱ پروژه گردشگری به حجم ۱۶۶ همت در خراسان رضوی در حال ساخت است
۹۵ رشته صنایع دستی در خراسان رضوی فعال است
محمداسماعیل اعتمادی، سرپرست معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی نیز در این نشست خبری با اشاره به فعالیتهای گسترده در حوزه صنایع دستی اظهار داشت: از مجموع ۲۵۰ رشته صنایع دستی، ۹۵ رشته در خراسان رضوی فعال است که ۲۲ رشته آن بومی استان است.
وی افزود: این استان دارای یک شهر جهانی (مشهد)، سه شهر ملی (بایگ، فیروزه و لایین)، دو روستای ملی (بسک و آغداش) و ۳۱ روستای هدف صنایعدستی است.
اعتمادی با بیان اینکه ۶ استاندارد ملی برای رشتههای مختلف صنایعدستی تدوین شده است، گفت: در حال حاضر پنج خانه صنایعدستی شامل خانههای بسک، بایگ، مرکز مصلی، خانه ملک و آرامگاه اسرار سبزوار در استان فعال هستند.
وی با اشاره به ارزیابی حدود ۷۰۰ فروشگاه صنایعدستی در سطح استان، تصریح کرد: تاکنون برای حدود ۶۰ فروشگاه مجوز صادر شده و صدور مجوزها که از سال گذشته آغاز شده، در سال جاری نیز ادامه دارد. هدفگذاری شده در برنامه هفتم توسعه برای تمامی این فروشگاهها مجوز صادر شود.
اعتمادی با بیان اینکه پنج خانه صنایعدستی دولتی در شهرهای مشهد، سبزوار و تربت حیدریه فعال است، افزود: دو خانه صنایعدستی خصوصی نیز سال گذشته در مشهد راهاندازی شده است. هنرمندان استان تاکنون موفق به دریافت ۳۳ نشان ملی و ۱۲ مدرک درجه یک شدهاند.
وی میزان صادرات صنایع دستی از مرزهای پنجگانه استان را در سال جاری حدود ۲۱ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: این رقم در سال گذشته حدود ۱۷ میلیون دلار بوده است. ۳۰ بازارچه دائمی صنایعدستی نیز در ۱۱ شهرستان استان فعال هستند.
اعتمادی با اشاره به فعالیت ۵۰۰۰ هنرمند دارای مدرک مهارت در استان، اظهار داشت: ۱۶۵۰ نفر از هنرمندان نیز توسط سازمان میراث فرهنگی بیمه شدهاند.
وی از صدور ۲۲۲۹ مجوز و پروانه تولید در سال جاری خبر داد و گفت: از این تعداد، ۱۲۴۸ مورد تمدیدی و ۹۸۱ مورد مجوز جدید بوده است. همچنین برای ۳۰۱۵ نفر دوره آموزشی برگزار شده که ۲۲۵۹ نفر در دورههای آموزش عمومی شرکت کرده و گواهینامه دریافت کردهاند و برای ۷۵۶ نفر از شاغلان و صنعتگران صنایعدستی، دورههای تخصصی برگزار شده و مدرک حرفهای صادر شده است.
اعتمادی با اشاره به برگزاری بازارچههای صنایعدستی در نوروز امسال، تصریح کرد: تعداد بازارچهها نسبت به سال گذشته با رشد حدود ۵۰ درصدی به ۲۷ شهرستان افزایش یافت. تعداد بازارچهها از ۵۷ مورد به ۷۸ مورد (۳۶ درصد افزایش) و تعداد غرفهها از ۸۸۲ غرفه به ۹۲۷ غرفه (۵ درصد افزایش) رسید.
وی با بیان اینکه متراژ غرفهها نیز امسال ۸۹۹۸ متر مربع بود، گفت: پیشبینی میشود در این زمینه رتبه بسیار بالایی در سطح کشور کسب شود. در نوروز سال ۱۴۰۳، ۳۶۰ هزار نفر از بازارچهها بازدید کردند و میزان فروش هنرمندان ۱۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان بود.
اعتمادی از گسترش طرح کارگاهگردی در نوروز امسال خبر داد و افزود: در حالی که سال گذشته فقط در دو شهرستان مشهد و طرقبه پایگاه کارگاهگردی وجود داشت، امسال هنرمندان در ۱۱ شهرستان ۴۳ کارگاه تولیدی (انفرادی و گروهی) و ۴ خانه صنایعدستی مستقر در مشهد را معرفی کردند.
وی ابراز امیدواری کرد با هماهنگی آژانسهای گردشگری و مدیران تاسیسات گردشگری، تعداد زیادی از گردشگران به بازدید از این کارگاهها هدایت شوند.
اعتمادی در پایان گفت: در هشت پایگاه ملی و میراث جهانی نیز غرفههای صنایع دستی برپا شده است که نسبت به سال گذشته با رشد حدود ۷۰ درصدی به ۱۰۵ غرفه رسیده است. این پایگاهها شامل پایگاه ملی شیخ احمد جام، آس بادهای نشتیفان، توس، قنات جهانی قصبه، میراث ملی نیشابور و پایگاه ارگ درگز (مصلای تاریخی) هستند..