×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۹ آبان , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Friday, 31 October , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 4 خبر
زاوه، قطب زعفران کشور؛ جهش اقتصادی با تکیه بر طلای سرخ و میراث معنوی

به گزارش توس اکو، تور دو روزه گردشگری زعفران زاوه، با حضور مدیران، فعالان عرصه گردشگری و اصحاب رسانه، به همت مؤسسه توسعه گردشگری و شرکت «هشت یار گشت آرمان» و همکاری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی برگزار شد.

در این سفر، شرکت‌کنندگان با حضور در جشنواره زعفران زاوه و بازدید از مزارع زعفران، از نزدیک با جلوه‌های چشم‌نواز برداشت و فرآوری طلای سرخ ایران آشنا شدند و قابلیت‌های گردشگری و کشاورزی این شهرستان را از منظر توسعه و سرمایه‌گذاری مورد بررسی قرار دادند.

زعفران

شهرستان زاوه آماده جهش در حوزه گردشگری، کشاورزی

محسن نجات، فرماندار شهرستان زاوه در گفت‌وگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه بر اساس آخرین آمار گردآوری‌شده از خانه‌های بهداشت، جمعیت شهرستان زاوه به بیش از ۸۵ هزار نفر رسیده است، گفت:«زاوه با برخورداری از دو شهر، ۶۴ روستای دارای دهیاری و بافت عمدتاً روستایی که بیش از ۸۶ درصد جمعیت شهرستان را تشکیل می‌دهد، از مناطق فعال و پویا در استان به شمار می‌رود. مهاجرت معکوس به روستاها و رونق زندگی روستایی، ویژگی متمایز زاوه نسبت به بسیاری از شهرهای استان است.»

وی با اشاره به وجود امامزادگان و بقاع متبرکه، ظرفیت گردشگری شهرستان را تلفیقی از گردشگری مذهبی و کشاورزی دانست و گفت: «در ایام برداشت گل زعفران، زاوه به یکی از مقاصد مهم گردشگری استان تبدیل می‌شود. جشنواره زعفران هر ساله با استقبال گردشگران همراه است و ما برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای توسعه بوم‌گردی در مناطق پلکانی شهرستان انجام داده‌ایم تا گردشگران بتوانند تجربه‌ای اصیل و روستایی از زاوه داشته باشند.»

فرماندار زاوه افزود: «بر اساس تصمیم کارگروه ویژه گردشگری شهرستان، در حال پیگیری ثبت آیین سنتی گل‌پرکنی و گل‌چینی زعفران به‌عنوان میراث معنوی هستیم. این آیین بیش از شصت سال سابقه دارد و به‌نوعی بخشی از هویت فرهنگی زاوه محسوب می‌شود.»

نجات با اشاره به کیفیت بالای زعفران زاوه و استقبال بازارهای صادراتی گفت: «زعفران زاوه از نوع ممتاز است و در بازار جهانی جایگاه ویژه‌ای دارد. در تماس‌هایی که با سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی داشته‌ایم، علاقه‌مندی زیادی برای توسعه صنایع تبدیلی و بسته‌بندی زعفران مشاهده شده است.»

وی در ادامه از تشکیل کارگروه ویژه اشتغال و سرمایه‌گذاری شهرستان خبر داد و گفت: «تا کنون بیش از ۲۵ جلسه مذاکره با هلدینگ‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ در مشهد انجام شده و در روزهای آینده نیز چند نشست مهم در تهران خواهیم داشت. خوشبختانه اراضی لازم برای ایجاد ناحیه صنعتی زاوه شناسایی شده و به زودی شاهد آغاز فعالیت اولین پروژه تولیدی در این ناحیه خواهیم بود.»

فرماندار زاوه تأکید کرد: «تمام دستگاه‌های اجرایی شهرستان برای تسهیل سرمایه‌گذاری پای کار هستند و مشوق‌های حمایتی لازم نیز پیش‌بینی شده است. از همه سرمایه‌گذاران، به‌ویژه زاوه‌ای‌ها و تربتی‌ها و مه‌ولاتـی‌های مقیم سایر نقاط کشور دعوت می‌کنیم تا در زادگاه خود سرمایه‌گذاری کنند.»

نجات در پایان با تشکر از رسانه‌ها گفت: «رسانه‌ها بازوی ارتباطی ما با مردم هستند و نقش مؤثری در معرفی ظرفیت‌های شهرستان دارند. ما در زاوه، هیچ مانعی در مسیر بسترسازی و حمایت از سرمایه‌گذار نداریم و با همراهی مردم، رسانه‌ها و مسئولان استانی، زاوه را به یکی از قطب‌های توسعه در شرق کشور تبدیل خواهیم کرد.»

زعفران

گردشگری کشاورزی در اولویت

علی محمدی، رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تربت حیدریه و زاوه، در حاشیه بازدید از مزارع زعفران شهرستان در خصوص جشنواره زعفران و اقدامات صورت گرفته، اظهار داشت: «با توجه به اینکه تربت حیدریه و زاوه بیشترین تولید و سطح زیر کشت زعفران را در اختیار دارد، ما در راستای معرفی بهتر این محصول استراتژیک و معرفی ظرفیت‌های گردشگری، اقدام به راه‌اندازی “تورهای گردشگری زعفران” کردیم که با استقبال بسیار خوب گردشگران داخلی و خارجی مواجه شده است.»

وی افزود: «امسال، همزمان با روز ملی زعفران (پنجم آبان ماه)، در جهت پاسداشت این روز، تاکنون سه تور گردشگری زعفران و دو جشنواره تخصصی در منطقه تربت حیدریه و امروز نیز در منطقه زاوه برگزار شده است. هدف اصلی ما معرفی شایسته این محصول استراتژیک در سطح ملی و بین‌المللی است.»

رئیس گردشگری تربت حیدریه و زاوه در ادامه سخنان خود، بر استقبال چشمگیر از گردشگری کشاورزی تأکید کرد: «خوشبختانه شهرستان زاوه به دلیل داشتن بیشترین سطح کشت و بالاترین کیفیت گل زعفران در سطح کشور و جهان، این فرصت را به ما داده است که گردشگری کشاورزی را در اولویت قرار دهیم.»

محمدی تصریح کرد: «در همین ایام فصل برداشت، که از ابتدای مهرماه تا اوایل آذرماه ادامه دارد، بالغ بر ۳۵ تور گردشگری در منطقه داشته‌ایم که هم بازدید داشته‌اند و هم محصول را به عنوان یک بسته سوغات معرفی کرده‌ایم. همچنین، ما مفتخریم که اولین مجوز گردشگری کشاورزی استان با رویکرد زعفران را در این منطقه اخذ کردیم و در نظر داریم سایر محصولات منطقه را نیز با همین رویکرد معرفی کنیم.»

رئیس میراث فرهنگی شهرستان در بخش دیگری از صحبت‌هایش به نیازهای زیرساختی این حوزه اشاره کرد و گفت: «بیشترین میزان تولید زعفران ما در روستاها متمرکز است. در این راستا، پیگیری روستاهای هدف گردشگری و توسعه زیرساخت‌ها، به ویژه اقامتگاه‌های بوم‌گردی، از اولویت‌های ما در روستاهاست، زیرا اسکان گردشگران اهمیت حیاتی دارد.»

وی با اشاره به وضعیت موجود در دو شهرستان، خاطرنشان کرد: «در حال حاضر، در شهرستان تربت حیدریه بالغ بر ۱۶ اقامتگاه بوم‌گردی به ویژه در روستاها ایجاد شده است. برگزاری جشنواره امسال در منطقه زاوه، تذکر و تلنگری به مدیریت شهری بود تا نگاه ویژه‌ای به حوزه زیرساخت‌ها داشته باشند؛ چه در بحث اسکان، چه در نوع پذیرایی‌ها و چه در معرفی میراث‌های معنوی مرتبط با زعفران. این رویداد تلنگر خوبی بود و امیدواریم بتوانیم کمبودهای سال‌های آینده را جبران کنیم.»

زعفران

زاوه، پایتخت زعفران 

جواد محمدپور، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زاوه، نیز با تأکید بر اهمیت منطقه‌ای، اظهار داشت: «شهرستان زاوه با فاصله تنها ۱۴۷ کیلومتری از مشهد مقدس و مساحتی بالغ بر ۲۵۷۴ کیلومتر مربع، با جمعیتی حدود ۸۶ هزار نفر، یکی از قطب‌های اصلی تولید زعفران در کشور است. ۸۵ درصد جمعیت ما ساکن روستاها هستند و عمده فعالیت اقتصادی آن‌ها کشاورزی و دامداری، به ویژه کشت زعفران، است.»

وی با ارائه آمار دقیق از سطح زیر کشت، تصریح کرد: «در مجموع سطح کشت زراعی آبی و باغی شهرستان که ۲۳ هزار هکتار است، بیش از ۱۶,۲۰۰ هکتار به کشت زعفران اختصاص دارد که این رقم تقریباً معادل یک پنجم کل سطح کشت زعفران استان را شامل می‌شود.»

محمدپور افزود: «میانگین برداشت ما در سال‌های مختلف، بسته به اقلیم، دما و میزان بارندگی، بین ۵ تا ۶ کیلوگرم گل زعفران از هر هکتار بوده است. حدود ۱۴ هزار نفر در سطح شهرستان بهره‌بردار کشاورزی هستند که تقریباً ۹۹ درصد از خُردمالکان تا بزرگ‌مالکان درگیر کشت زعفران می‌باشند.»

در خصوص وضعیت برداشت جاری، مدیر جهاد کشاورزی زاوه عنوان کرد: «هرچند که هنوز در ابتدای فصل برداشت و رسیدگی به مزارع هستیم، اما علی‌رغم پیش‌بینی‌ها، عملکرد امسال نسبت به سال گذشته با کاهش روبرو بوده است. در مزارعی که زودتر کشت شده و آبیاری مرداد و شهریورماه را داشته‌اند، تا کنون شاهد کاهش عملکردی تا ۳۰درصدی بوده‌ایم.»

آقای محمدپور در پاسخ به پرسش پیرامون توسعه گردشگری کشاورزی، اعلام کرد: «ما طی دو سال گذشته فعالیت خود را در این حوزه آغاز کرده‌ایم. اولین مجموعه فعال در حوزه گردشگری کشاورزی شهرستان، مجموعه‌ای است که اکنون در خدمت شماست. در مجموع، زیرساخت‌های گردشگری در شهرستان در حال توسعه است، هرچند هنوز به نقطه بهینه نرسیده است.»

زعفران

تورهای آشناسازی؛ تلاشی برای احیای جاذبه‌های کمتر دیده شده استان

سیدحسین سالم، مدیرعامل شرکت هشت یار گشت آرمان (وابسته به موسسه توسعه گردشگری سازمان همیاری شهرداری‌های استان خراسان رضوی)، نیز درگفتگو با خبرنگار ما هدف اصلی برگزاری تورهای آشناسازی (اینفو) را نزدیکی و آشتی دادن جامعه رسانه و مردم استان با ظرفیت‌های ناشناخته خراسان رضوی اعلام کرد.

آقای سالم در تشریح این برنامه اظهار داشت: «هدف اساسی این تورها، که دومین دوره آن با تمرکز بر پتانسیل‌های تربت حیدریه برگزار شد، آشناسازی و ایجاد پیوند میان جامعه رسانه‌ای، مردم مشهد و جاذبه‌ها و توانمندی‌های کمتر شناخته شده استان خراسان است.»

وی افزود: «ما تلاش می‌کنیم تا شهرهای محروم‌تر یا مناطقی که کمتر گردش‌پذیر هستند، بیشتر مورد توجه قرار گیرند. این تورها در قالب تورهای اطلاع‌رسانی برگزار می‌شوند تا در نهایت منجر به افزایش گردش‌پذیری آن مناطق، شناسایی دقیق‌تر جاذبه‌ها و معرفی صحیح آن‌ها به عموم و اهالی رسانه شود تا بهره‌برداری بیشتری صورت گیرد.»

سالم تأکید کرد که این اقدامات با هدف توسعه متوازن گردشگری استان و معرفی ظرفیت‌های متنوع، حتی در مناطقی که کمتر مورد توجه بوده‌اند، انجام می‌پذیرد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.