به گزارش توس اکو، وحید داعی امروز یکشنبه در نشست خبری با موضوع طرحهای یادگار ابراهیم و مسکن ملی اظهار کرد: در دولت سیزدهم از ۴ میلیون واحد مسکن ملی ۳۶۴ هزار واحد تولید مسکن به عنوان سهم خراسان رضوی ابلاغ شد که در ۴ محور ایجاد مسکن حمایتی، بازآفرینی شهری، ارائه تسهیلات به مالکان و ایجاد مسکن روستایی در حال پیگیری است.
وی ادامه داد: ۱۶۸ هزار و ۷۱۷ واحد در بخش مسکن حمایتی، ۵۶ هزار و ۲۳۶ واحد در بخش بازآفرینی شهری، ۷۴ هزار و ۹۸۱ واحد در بخش ارائه تسهیلات و تخفیفات به مالکان و ۶۴ هزار واحد روستایی برای آبان ۱۴۰۰ تا آبان ۱۴۰۴ هدفگذاری شده است.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی اولین گام برای تحقق این اهداف را ایجاد یک سامانه دانست و گفت: وجود سامانهای که مردم بتوانند مدارک خود را بارگذاری کنند، ضروری بود و پیش از این تاریخ سامانهای بود اما پتانسیل و هوشمندی لازم را نداشت که گام اول برداشته شد.
داعی درباره میزان ثبت نام اولیه برای طرح مسکن ملی در استان تشریح کرد: در خراسان رضوی ۵۱۳ هزار نفر ثبت نام اولیه کردند که از این تعداد ۱۳۶ هزار و ۱۴۳ نفر تأیید نهایی شدند و برای این منظور ۴ هزار ۸۶۴ هکتار معادل ۱۳۴ هزار و ۷۸۰ واحد تأمین زمین انجام شده و ۸۰ درصد برنامه تأمین زمین را توانسته ایم در طی سه سال به نتیجه برسانیم.
وی ادامه داد: نکته مهم در تأمین زمین برآورد تأمین مالی این زمینها است و طبق برآوردها ۱۷۰ هزار میلیارد تومان ارزش زمینهای تأمین شده که این زمینها به صورت رایگان و دولتی در اختیار مردم قرار میگیرد.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی در توضیحات خود اضافه کرد: از این مقدار زمین هزار و ۲۴۰ هکتار از طریق الحاق بوده یعنی زمینی شناسایی، توافق و به محدوده شهری ملحق شده است. در مسکن مهر کل الحاقات در استان خراسان ۲۸۵ هکتار بود و مجموع الحاقات مسکن ملی ۱۵ برابر بیشتر از مسکن مهر بود.
داعی گام دوم موضوع آماده سازی زمین را اجرای جوی، جدول، اساس و زیراساس و در نهایت آسفالت عنوان کرد و ادامه داد: ۱۴۶ سایت معادل ۴ هزار هکتار آماده سازی شده که به لحاظ حجم قرارداد آماده سازی رتبه اول کشور را داریم.
وی تشریح کرد: در محور بازآفرینی شهری یا همان بافت فرسوده دو اقدام زیربنایی در استان انجام شد، از سالهای ۸۴ که نام بافتهای فرسوده بر سر زبانها افتاد تا ابتدای ۱۴۰۲ در ۵۲ شهر محلات بافت فرسوده شناسایی شد بود و در سال ۱۴۰۲ با کاری فشرده توانستیم ۴۴ شهر دیگر را شناسایی کنیم و مجموع در ۹۶ شهر محلات بافتهای فرسوده آن شناسایی شده است تا بتوانیم از تسهیلات دولتی در این زمینه استفاده کنیم.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی اقدام زیربنایی دوم را تهیه بسته بومی تشویقی بومی عنوان کرد و گفت: شورای عالی معماری و شهرسازی بسته ۱۹ بندی به کل کشور ابلاغ کرد و بر اساس آن برای اثر بخشی بیشتر تولید مسکن در بافت فرسوده برای کل شهرهای استان بسته تشویقی بومی هر شهر تدوین شد و ۸۶ شهر خراسان رضوی در سامانه ملی بازآفرینی بارگذاری شد و توانستیم رتبه اول کشور به لحاظ بسته تشویقی بومی را کسب کنیم و در مجموع این دو اقدام باعث شد روند نوسازی در بافتهای فرسوده شتاب بگیرد که در کشور از این نظر در رتبه دوم هستیم و برای ۲۵ هزار و ۴۳۰ واحد پروانه در بافت فرسوده صادر شده است.
وی تشریح کرد: در محور خود مالک کار دولت تسهیلگری در تولید مسکن است و خود مردم زمین دارند و دولت تسهیلات میدهد در این بخش ۲۲ هزار و ۶۲ واحد توانسته اند از تخفیفات و وامهای دولت استفاده کنند.
داعی درباره پیشبرد مسکن ملی در بخش روستایی عنوان کرد: در محور مسکن روستایی حدود ۲۷ هزار ۷۱۹ واحد توانسته اند از تسهیلات مسکن روستایی استفاده کنند که امیدواریم به هدف گذاری انجام شده بتوانیم برسیم.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی ادامه داد: در بخش تسهیلات ودیعه مسکن در ابتدای دولت ۷۰ میلیون برای مراکز استان و برای سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان تعلق میگرفت که این عدد در دولت سیزدهم برای مراکز استانها ۱۵۰ میلیون تومان و برای سایر شهرها ۷۰ میلیون تومان است که متقاضیان از طریق سامانه دریافت میکنند و در مجموع حدود ۵۰ هزار و ۸۳۵ نفر در سامانه ثبت نام برای ودیعه مسکن داشته ایم که از این تعداد ۳۸ هزار و ۵۰۰ نفر این تسهیلات را دریافت کرده اند.
وی افزود: تسهیلات ساخت در حال حاضر ۳۵۰ میلیون تومان در روستاها است که در این سه سال ۳ و نیم برابر شده است و نرخ تسهیلات روستایی ۵ درصد است.
داعی درباره آخرین وضعیت مسکن ملی در استان گفت: در استان خراسان رضوی نزدیک به ۶۰ هزار واحد در دست اجرا است که از محله فونداسیون گذشته و برخی آماده و برخی تحویل شده است.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی موضوع بعدی راه و شهرسازی در استان را موضوع جوانی جمعیت دانست و تشریح کرد: که پس از ابلاغ قانون جوانی جمعیت وظیفه این وزاتخانه تأمین زمین رایگان شد. در استان ۴۶ هزار ۶۸۹ نفر در سامانه برای جوانی جمعیت ثبت نام کرده اند و حدود ۲۳ هزار نفر تأیید صلاحیت شده اند و از سال ۱۴۰۲ تاکنون۶ هزار و ۱۱۸ نفر زمین خود را تحویل گرفته اند.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از بحث ما شهرسازی و معماری است در طول سال ۱۴۰۲ قریب به ۴۵۲ مصوبه در کارگروه زیربنایی و ۲۵۰ مصوبه در کمیسیون ماده ۵ داشته ایم.
داعی در توضیحات خود به اقدامات مهم این اداره کل در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: از دیگر اقدامات مهم تعیین تکلیف طرح مهرگان بعد از ۱۰ سال، تعیین تکلیف پهنه بندی حریم شهر مشهد پس از ۸ سال، تصویب طرح تفصیلی چناران پس از ۴ سال، طرح جامع قوچان پس از ۵ سال و تعیین تکلیف طرح تفصیلی شاندیز پس از ده سال از مهمترین اتفاقات بود که هر یک آثار مهم متفاوتی دارد.
مدیر کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: هزار و ۵۰۰ خانه خالی در مشهد شناسایی و به اداره کل امور مالیاتی استان معرفی شده است.
وی درباره برخی تخلفات در حوزه مسکن،گفت: اکنون ۳۳۱ پرونده خانه خالی که هر کدام ۴ تا ۵ واحد است، یعنی تقریباً ۱۵۰۰ واحد خانه خالی در مشهد شناسایی شده که به سازمان امور مالیاتی معرفی و دادگاه امور مالیاتی برای این پروندهها تشکیل شده است که بهطور متوسط از مالک آنها مبالغی براساس تعداد واحدها مالیات دریافت میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی ادامه داد: هدف از راهاندازی سامانه ثبت خانههای خالی، این است که تعداد خانههای خالی شناسایی و برای آنها مالیات وضع و این مالیات باعث شود خانهها به بازار مسکن عرضه شود تا بتوانیم اجارهبها را کنترل کنیم.
داعی درباره سامانه خودنویس توضیح داد: این سامانه، پلتفرمی برای ثبت قرارداد بین مالک و مستاجر است. در این سامانه، بدون پرداخت ریالی کمیسیون، قرارداد بین موجر و مستاجر بسته میشود. ضمن اینکه در تمام مراجع قضایی هم دارای اعتبار است.
وی بیان کرد: در حوزه تغییر نرخ بازار مسکن براساس ماده ۷ قانون، اگر در استان تورم از ۳۰ درصد بیشتر باشد، بنا به تشخیص شورای عالی مسکن کشور میتواند افزایش نرخ اجارهبها را از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم تعدیل کند. بنابراین دولت بهشکل مستقیم به تعدیل نرخ اجارهبها ورود کرده است.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: این قانون برای شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است. نرخ در سال ۱۴۰۳ براساس نرخی که اعلام خواهد شد، افزایش پیدا میکند. نظارت تعزیرات، اصناف، اتحادیه مشاوران املاک در زمینه اجارهبها براساس نرخی است که ابلاغ خواهد شد.
وی اضافه کرد: اقدام دیگر در حوزه بازار مسکن، نظارت بر مشاوران املاک است؛ ما در استان ۱۶ هزار مشاور املاک داریم که ۱۲ هزار و ۹۰۰ مورد در مشهد است. از مجموع ۱۶ هزار مشاور املاک، از ۱۳ هزار مورد بازرسی شده و حدود هشت میلیارد تومان جریمه تعزیراتی برای تخلفات آنها تعیین و دریافت شده است. ضمن اینکه ۱۴۰۰ واحد مشاوران املاک، اخطار گرفته یا پلمب شدهاند.