
به گزارش توس اکو به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، رضا جمشیدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت: خراسان رضوی به لحاظ استراتژیک قابلیت ایجاد دهکده لجستیک و بندر خشک را دارد که ایستگاه راهآهن شهید مطهری، منطقه آزاد تجاری سرخس و شهرک صنعتی مشهد از جمله مهمترین ظرفیتهای بالقوه این استان هستند.
وی افزود: تعیین موقعیت بندر خشک در خراسان رضوی باید با آمایش سرزمینی همراه باشد تا زمینه توسعه و ارتقای آن در آینده فراهم شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در رابطه با راههای ارتباطی استان با خارج از کشور ادامه داد: استان خراسان رضوی با افغانستان و ترکمنستان مرز مشترک دارد که پایانههای مرزی دوغارون، سرخس، لطفآباد و باجگیران در این نوار مرزی واقع شده و دروازه طلایی ایران با این دو کشور همسایه و آسیای میانه را تشکیل دادهاند.
جمشیدی بیان کرد: بندر خشک در خراسان رضوی میتواند علاوه بر کاهش ازدحام بار در بنادر دریایی جنوب کشور، مسیر ترانزیت به کشورهای آسیای میانه را هموارتر کند و زمینه توسعه اقتصادی، صنعتی و لجستیکی این استان را رقم بزند.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس تعاریف وزارت راه و شهرسازی، دهکده لجستیک مرکزی با سطح عملکردی و فعالیتی غالباً بینالمللی شامل صادرات، واردات و ترانزیت همراه با خدمات گمرکی بهشمار میآید و دارای بندر خشک، راهآهن، جاده و زیرساختهای تخلیه، بارگیری، نگهداری و بازرسی کالا است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی همچنین در پایان از سفر علی عبدالعلیزاده نماینده ویژه رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور به خراسان رضوی و بررسی ایجاد بندر خشک در استان با حضور این مقام ملی خبر داد.
مصطفی نصیریورگ مدیرکل راهآهن خراسان گفت: ایستگاه راهآهن شهید مطهری بهعنوان مهمترین مرکز لجستیک بار ریلی در منطقه شمال شرق کشور بهشمار میآید و در مسیر کریدور شرق-غرب و شمال-جنوب قرار دارد.
وی افزود: در حال حاضر ظرفیت تخلیه و بارگیری ۳۵۰ واگن بهصورت شبانهروزی در ایستگاه شهید مطهری وجود دارد و سالانه یک میلیون لیتر تخلیه مواد سوختی در این ایستگاه انجام میشود.
مدیرکل راهآهن خراسان با اشاره به سند آمایش مراکز لجستیک کشور ادامه داد: طبق این سند، بندر خشک منطقهای محصور در دهکده لجستیک است و شهرستان مشهد و ایستگاه شهید مطهری میتواند به دهکده لجستیک تبدیل شود.
نصیریورگ به ایستگاه راهآهن سرخس اشاره و بیان کرد: این راهآهن آسیای میانه و چین را به بنادر جنوبی ایران و همچنین ترکیه و اروپا متصل میکند و ظرفیت حملونقل کالا تا ۷ میلیون تن در سال را دارد.
محمدرضا توکلیزاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: با توجه به حادثه بندر شهید رجایی، ما نیازمند توسعه بنادر خشک و دهکدههای لجستیک در سایر نقاط کشور هستیم تا از تراکم بار و کانتینر در بنادر دریایی جلوگیری شود.
وی افزود: بخش خصوصی میبایست در بنادر خشک بیشترین نقشآفرینی را داشته باشد و در خراسان رضوی، زیرساختها و اراضی مراکز لجستیکی باید به حدی برسد که ظرفیت استانهای همجوار را پشتیبانی کند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: ایستگاه راهآهن شهید مطهری مستلزم افزایش ظرفیت، ارتقا و توسعه است تا تحمل حجم بارهای ورودی و خروجی را داشته باشد.
در ادامه جعفر فرشچیطوسی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی، گفت: شهرک صنعتی ۵ هزار هکتاری مشهد بزرگترین شهرک صنعتی کشور است که دو خط ریلی از میان آن عبور میکند و در نزدیکی فرودگاه مشهد قرار دارد.
وی افزود: شهرکهای صنعتی دارای تسهیلات ویژه همچون معافیت مالیاتی و ساختوساز رایگان برای سرمایهگذاری است و شهرک صنعتی مشهد نیز قابلیت توسعه تا دو برابر مساحت فعلی را دارد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی ادامه داد: حداکثر مؤلفههای ایجاد یک بندر خشک در شهرک صنعتی مشهد نظیر جاده، راهآهن، واحدهای تولیدی، دسترسی به بازار مصرف و اراضی آماده برای فعالیت عمرانی وجود دارد.
جواد جعفری، ناظر گمرکات خراسان رضوی نیز گفت: ظرفیتهای بالقوه همچون خطوط آهن، محوطههای باراندازی، انبار و سردخانه از شاخصهای ایجاد بندر خشک هستند که ایستگاه راهآهن شهید مطهری نسبتاً از این ظرفیتها برخوردار است.
در ادامه امیررضا رجبی مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: قابلیت توسعه و ایجاد مسیر تولید، بستهبندی و صادرات کالا در بندر خشک اهمیت ویژهای دارد.