×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : شنبه, ۱۵ دی , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Saturday, 4 January , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
برگزاری همایش بزرگداشت چهلمین سال تأسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در مشهد

به گزارش توس اکو، در این همایش دوروزه، ضمن ارائه گزارشی از روند شکل‌گیری و فعالیت‌های این دانشگاه طی ۴۰ سال گذشته، راه‌های ارتقای سطح علمی، آموزشی، پژوهشی و گسترش تعامل میان این دانشگاه با سایر دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وزیر آموزش و پرورش، تولیت آستان قدس رضوی، رئیس حوزه علمیه خراسان و رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی، ازجمله سخنرانان و حاضران در این همایش بودند.

ضرورت تمرکز دانشگاه‌های اسلامی بر نظام آموزش و پرورش

وزیر آموزش و پرورش در این مراسم اظهار کرد: نگاه ممتاز و بی‌نظیر شخصیت‌های برجسته فرهنگی، مدیریتی و اجرایی در خراسان رضوی همچون مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی، مرحوم آیت‌الله مصطفوی و آیات عظام فرزانه، شبیری و رضازاده، سرآمد نهادسازی‌ها و شبکه‌سازی‌های مؤثری همچون دانشگاه علوم اسلامی رضوی بوده که تأثیر ملی و حتی بین‌المللی آن امروزه بیش از پیش محسوس و ملموس است.

رضا کاظمی افزود: حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های علوم اسلامی به‌نسبت تعداد دانشجویانشان از نظر تعداد شهدایی که در برهه‌های حساس از دفاع مقدس تاکنون تقدیم اسلام و انقلاب کرده‌اند، سرآمد همه مراکز علمی هستند. این گنجینه و نعمت ارزشمندی است که باید آن را قدر دانست، تکریم کرد، بزرگ شمرد و درباره آن هر روز بیشتر از دیروز صحبت کرد.

وزیر آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم اسلامی رضوی، محصول عینی یک دانشگاه اسلامی به معنای واقعی کلمه است. اینکه این دانشگاه به چه اندازه توانسته موفق عمل کند، در عملکرد آن به‌وضوح ملموس است و به لطف خدا، تاریخ حدوداً چهل‌ساله فعالیت این دانشگاه ثابت می‌کند که توانسته در بخش‌های مختلف هم رشد کند و هم مؤثر واقع شود. چه‌طور این را می‌گوییم؟ پاسخ به این سؤال در تربیت چهره‌های برجسته و نخبگانی است که امروز نه‌فقط در خدمت دانشگاه بلکه در خدمت جریان‌های مختلف فکری و فرهنگی جامعه و کشور هستند.

کاظمی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه مسئله تعلیم و تربیت به‌عنوان دغدغه اصلی دلسوزان کشور و ملت، زیربنای اصلی شکل‌گیری بسیاری از چالش‌های فرهنگی، اجتماعی و حتی امنیتی است، تصریح کرد: تمام مشکلاتی که ما امروز در بخش‌های مختلف شاهدیم، به دلیل غفلت از این حوزه مؤثر و بنیادی بوده است. اگر قرار است تحولی صورت بگیرد، باید توجه و تمرکز بیشتری در این حوزه درکار باشد.

وی تأکید کرد: دانشگاه و به‌خصوص مراکز علوم اسلامی باید نسبت خود را با این حوزه نیز مشخص کنند. مسئله تعلیم و تربیت کشور چه در حوزه‌های نظری و چه عملی باید موردتوجه دانشگاه‌ها باشد. آیا امروز توانسته‌ایم از دانش، یافته‌های پژوهشی و عناصر تربیت‌یافته از دانشگاه‌ها را پای کار نظام تعلیم و تربیت کشور بیاوریم؟ ما در این فرصت استثنایی که اکنون وجود دارد، تکلیفی برای خود تعیین کرده‌ایم تا براساس آن، معارف و اندیشه رضوی سرفصل امور تربیتی و پرورشی باشد

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به چند مورد از ویژه‌برنامه‌های فرهنگی و تربیتی ویژه دانش‌آموزان خراسان رضوی در سال‌های گذشته گفت: اخیراً برگزاری دوره‌هایی نظیر چهارشنبه‌های امام‌رضایی (ع) یا جشنواره‌های سیره رضوی در این استان به شکل روال مرسوم درآمده و درحال برگزاری است. وزارت آموزش و پرورش در دولت وفاق ملی متمرکز است که تا آینده نزدیک، نمونه این طرح‌های موفق را در مقیاس کلان ملی برگزار کند و به‌زودی شاهد اجرای مراحل آزمایشی آن خواهیم بود.

جامعه دانشگاهی، پای کار حل مشکلات بیاید

حجت‌الاسلام احمد مروی نیز در ادامه این مراسم اظهار کرد: از تأسیس دانشگاه رضوی، دانشگاه امام رضا (ع) و بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی گرفته تا مدارس و مهدکودک‌های امام رضا (ع)، مجموعه آستان قدس رضوی ثابت کرده که دغدغه جدی برای صیانت از ارزش‌های علمی و معرفتی جامعه اسلامی دارد. با این حال، پیشنهاد رسمی ما این است که برنامه‌ای در آستان قدس طراحی شود که خود مجموعه آستان به محوریت بارگاه قدسی امام هشتم (ع) بتواند از دستاورد‌های علمی و تحقیقاتی این مراکز پژوهشی بهره‌مند شود.

وی افزود: وجود اقدس علی‌ابن‌موسی‌الرضا(ع) سردمدار و پیشوای جریان علمی جامعه زمان خود بود و با معارف و کلام نورانی خود، میراث معنوی گران‌بهایی برای جهان تشیع به‌جای گذاشت که الی‌الابد می‌توان از سرچشمه فضائل آن برای تحصیل دانش روز بهره برد. با این حال، ضرورت و اقتضای دانشگاهی که منتسب به نام نامی عالم‌آل‌محمد(ص) است، باید این باشد که همچون این امام همام از زمانه خود جلوتر باشد، بیندیشد، تحلیل کند و نقشه راه ارائه دهد.

تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: همه اساتید، فارغ‌التحصیلان و نخبگان دانشگاه علوم اسلامی رضوی باید در همه حال خود را وامدار به این زیرساخت پژوهشی و این جریان معرفتی بدانند. این‌طور نباشد که طلبه یا دانشجویی فارغ‌التحصیل شود و این فراغت از تحصیل به‌منزله خداحافظی دائمی او از این دانشگاه باشد. آموزش عالی اسلامی و مراکز تحقیق و پژوهشی دینی باید در راستای تحقق منویات بلند رهبر انقلاب پیشتاز باشند. ظرفیت ارزشمند فارغ‌التحصیلان می‌تواند کمک‌حال شرایط موجود کشور باشد و بسیاری از نواقص و کاستی‌های موجود را شناسایی کنند و در جهت رفع آن بکوشند.

وی ادامه داد: بیش از ۱۵ مجموعه آموزشی در مقاطع مختلف مهدکودک‌ها، دبستان‌ها، دبیرستان‌ها و دانشگاه‌ها ذیل مدیریت آستان قدس رضوی فعال است، اما فقط در صورتی این نهاد‌ها به فعالیت ادامه خواهند داد که تأثیرگذاری ملموس فرهنگی داشته باشند. آستان قدس رضوی هیچ مسئولیت و تکلیفی درقبال مدرسه‌داری و دانشگاه‌داری ندارد، اما باور ما این است که باید این جریان حفظ و تقویت شود فقط به شرط آنکه زیرساخت ترویج معارف رضوی باشند.

لزوم هم‌افزایی میان دانشگاه و دانش‌آموختگان

حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری، رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی، نیز در بخشی از این مراسم گفت: علم، تنها وسیله‌ای برای رسیدن به کمال نیست، بلکه باید با تقوا، هدایت الهی و عمل به دستورات دینی همراه باشد. ما باید با تهذیب نفس و تقویت روحیه انضباط اخلاقی در خود، همچنان به رشد معنوی و انسانی‌مان ادامه دهیم.

وی از اهمیت آگاهی از دستورات دینی و استفاده از آن در زندگی روزمره سخن گفت و تأکید کرد: انسان باید در مسیر علم و عمل به آنچه که شایسته مقام انسانی و الهی است عمل کند. این امر به‌ویژه در راهنمایی‌های ائمه معصومین(علیهم‌السلام) و دستوراتی که از جانب حضرت رضا(علیه‌السلام) به ما رسیده، بیشتر معنا می‌یابد.

حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری همچنین به اهمیت عفاف و تقوا اشاره کرد و گفت: باید با دوری از مفاسد اجتماعی و اخلاقی، در مسیر کمال انسانی قرار بگیریم، چراکه عزت واقعی انسان در گرو بندگی خداوند و عمل به دستورات دینی است.

رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی ضمن خیرمقدم به مهمانان و دانش‌آموختگان حاضر در همایش، از خدمات ارزنده این دانشگاه به جامعه علمی و فرهنگی کشور یاد کرد و افزود: دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در طول سال‌های اخیر با جذب دانشجویان مستعد و تربیت علمای برجسته، نقشی کلیدی در توسعه علمی و دینی کشور داشته است، و امیدواریم در ادامه این مسیر، این دانشگاه همچنان به عنوان یک مرکز پیشرو در علوم اسلامی و انسانی، اهداف عالی آستان قدس رضوی را محقق کند.

وی از برنامه‌های آتی دانشگاه و اهمیت مشارکت دانش‌آموختگان در پیشبرد اهداف آن سخن گفت و بر لزوم هم‌افزایی میان مسئولان دانشگاه و دانش‌آموختگان تأکید کرد و گفت: همایش دانش‌آموختگان با تشکیل کمیسیون‌ها و نشست‌های تخصصی، ادامه خواهد یافت تا برنامه‌ریزی‌های لازم برای ارتقاء سطح علمی و فرهنگی دانشگاه علوم اسلامی رضوی به‌عمل آید.

حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری، ابراز امیدواری کرد که دانشگاه علوم اسلامی رضوی بتواند در کنار آستان قدس رضوی، به‌عنوان یک مرکز علمی معتبر، در خدمت به جامعه علمی و دینی کشور همچنان پیشگام باشد.

 

همچنین در حاشیه برگزاری این همایش، ضمن بزرگداشت و تجلیل از رؤسای پیشین و اساتید فقید دانشگاه، از جمعی از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان این دانشگاه، تقدیر به عمل آمد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.