
به گزارش توس اکو، امروز، شنبه ششم اردیبهشت ۱۴۰۴، همایش گرامیداشت «روز شوراها» با حضور غلامحسین مظفری استاندار خراسان رضوی، محمدرضا قلندرشریف شهردار مشهد، سیدحسن حسینی معاون استاندار و فرماندار شهرستان مشهد، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی استان خراسان رضوی، شهرستان، شهر، بخش و روستاهای مشهد مقدس و همچنین مدیران دستگاههای اجرایی در مجتمع شهدای سلامت مشهد برگزار شد.
شوراها پل ارتباطی مردم و حاکمیت هستند
غلامحسین مظفری در این همایش با تأکید بر نقش حیاتی شوراها گفت: شوراها، چه در شهر و چه در روستا، پل ارتباطی میان مردم و حاکمیت هستند و از دستاوردهای ارزشمند نظام جمهوری اسلامی به شمار میروند که مبتنی بر اراده مردم شکل گرفته است.
او با اشاره به جایگاه شوراها در قانون اساسی، افزود: اگرچه اصل شوراها در قانون اساسی مترقی ما وجود دارد، اما پس از تاخیری طولانی در دهه ۷۰ محقق شد. به نظر میرسد هنوز جایگاه واقعی شوراها در ساختار رسمی کشور به درستی تعریف نشده و نیازمند اختیارات بیشتری هستند. این خود شوراها هستند که باید با تبیین جایگاه و ایفای نقش موثرتر، زمینه را برای واگذاری اختیارات بیشتر فراهم کنند. هرچه شوراها رویکردی کارشناسانه و فنی در پیش گیرند، حاکمیت نیز آمادگی بیشتری برای تفویض اختیارات خواهد داشت.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه اعضای شوراها منتخب مستقیم مردم هستند، اظهار داشت: ما به عنوان نمایندگان دولت، افتخار میکنیم که خدمتگزار شما و مردم هستیم. وظیفه ما چیزی جز خدمت صادقانه و خالصانه نیست. فرصت مسئولیت، گذراست و باید از آن برای خدمت به مردم بهره برد. مردم، شهدا و خداوند ناظر بر اعمال ما هستند.
مظفری با تأکید بر دوری از حواشی و پرداختن به منافع مردم، گفت: ارتباط ما با مردم باید آسان و بدون واسطه باشد. هرچند در دسترس بودن دائمی دشوار است، اما باید حلقه اتصال و ارتباط باشیم. ما مسئولیت پذیرفتهایم تا گره از کار مردم بگشاییم و قدمی رو به جلو برداریم. حتی در شرایط سخت نیز باید برای رفع مشکلات تلاش کنیم و از هیچ کوششی دریغ نورزیم. سرمایه اجتماعی شوراها باید ارتقا یابد و این مهم تنها با کار خالصانه و بیمنت برای مردم محقق میشود. به فرمانداران نیز توصیه و تاکید میکنم که با تمام وجود در کنار شوراها باشند.
او با اشاره به تاکید رئیس جمهور بر واگذاری اختیارات به استانداران، خاطرنشان کرد: مردم به دلیل عدم واگذاری اختیارات، مشکلات زیادی دارند. رئیس جمهور استانداران را رؤسای جمهور استانها خوانده و بر تفویض اختیار به آنها تاکید کرده، اما متاسفانه به دلیل وجود یک بدنه بروکراسی قوی، هنوز این امر محقق نشده است.
مظفری افزود: ما باید از همه ظرفیتهای خود برای خدمت به مردم استفاده کنیم و از وعدههای غیرقابل تحقق پرهیز کنیم. اعتماد مردم، سرمایه ماست و شوراها نیز سرمایه اجتماعی هستند. باید با همافزایی، از تمام ظرفیتها برای پیشرفت استان بهره ببریم.
استاندار خراسان رضوی، مشهد را به دلیل جمعیت بالا (بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر، یک میلیون و ۲۷۰ هزار نفر حاشیهنشین و تعداد قابل توجهی اتباع) یک شهر استثنایی خواند و افزود: ساختار اداری شهر با ساختار شهرهای کمجمعیتتر تفاوتی ندارد. زیرساختها، موضوعی حیاتی است و ما هنوز در حسرت آزادراه مشهد-تهران هستیم. باید این زیرساختها را اجرایی کنیم. شوراها ظرفیت عظیمی هستند و ما نیز با تمام وجود در کنار آنها خواهیم بود تا اتفاقات بزرگی را رقم بزنیم.
وی در پایان با اشاره به اقدامات انجام شده، تصریح کرد: با وجود تلاشهای صورت گرفته، مشهد با مشکلات زیادی روبرو است و امیدواریم از فرصتها برای خدمت بیشتر به مردم استفاده کنیم.
شوراها بستر مشارکت مردم در تصمیمگیریها را فراهم کنند
محمدرضا قلندرشریف نیز با اشاره به نقش کلیدی شهرداریها، گفت: خدمات شهرداریها ویترین تمامنمای نظام جمهوری اسلامی در نگاه مردم است و گاهی عملکرد سایر سازمانها نیز به حساب شهرداری گذاشته میشود.
وی افزود: شوراهای اسلامی شهرها پس از دولت، بیشترین قدرت را در ارائه لوایح به مجلس دارند و خدمات عمرانی انجامشده طی شش دوره شورای اسلامی، قابلمقایسه با دوران قبل از تشکیل شوراها نیست.
شهردار مشهد با ابراز امیدواری نسبت به واگذاری مدیریت واحد شهری به شهرداریها در آینده نزدیک، تصریح کرد: پروژههای کلانی همچون فاز اول خط سه قطار شهری و تکمیل ایستگاه پایانی خط دو، بدون ریسکپذیری شورا و شهرداری به نتیجه نمیرسید.
قلندرشریف با اشاره به تعامل سازنده میان شورا و شهرداری مشهد، اظهار داشت: در حال حاضر، علاوه بر صدها پروژه خرد شهری، ۴۷ پروژه کلان در دست بهرهبرداری است که نتیجه این همکاری است.
وی با تأکید بر لزوم رفع ضعفهای قانونی در حوزه مدیریت شهری، از تدوین کتابی با عنوان «مسأله شهر» خبر داد و گفت: در این کتاب، تمامی بیانات ارزشمند رهبر معظم انقلاب درباره مدیریت شهری و شوراها گردآوری شده و بهزودی با حضور استاندار خراسان رضوی و مقامات عالی کشوری رونمایی میشود.
قلندرشریف در پایان از تدوین کتاب دیگری با محور معرفی ۵۰۰ خدمت شهرداری خبر داد و هدف از این اقدام را آگاهسازی مردم نسبتبه خدمات گسترده شهرداری عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد این تلاشها مورد رضایت امامرضا(ع) قرار گیرد و لبخند رضایت مردم را به همراه داشته باشد.
شوراها باید مستقل از دخالتها تصمیم بگیرند
مهدی ناصحی در ادامه همایش گرامیداشت روز شوراها در مشهد، با تأکید بر جایگاه قانونی شوراها، اظهار داشت: براساس قانون، شورای اسلامی شهر به عنوان یکی از مراجع اصلی تصمیمگیری در کشور به رسمیت شناخته شده و امروز نگاه حاکمیت به شوراها این است.
وی با اشاره به تفاوت نحوه انتخاب مدیران و اعضای شورا، افزود: اگر مدیران در استان و شهر با رأی باواسطه مردم انتخاب شدند، اعضای شورا بدون واسطه مأموریت گرفتند و برای اخذ نظرات، اعمال آنها و خدمت بیشتر به مردم، مأمور هستند. ما بیش از ۵۰۰ خدمت در مشهد ارائه میدهیم که بسیاری از آنها برخاسته از نیاز مردم است. قابل قبول نیست که بخشی از دستگاه حاکمیت، تشخیص مصلحت شوراها را به رسمیت نشناسد.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس با انتقاد از دخالت در امور شوراها، تصریح کرد: مردم رأی دادند تا شوراها امور داخلی آنها را اداره کنند. اینکه مسئولی بگوید من مصلحت شهر را بیشتر از شما تشخیص میدهم، مغالطه است. آنچه در شورا تصمیمگیری میشود، همان مصلحت شهر و روستاست و هیچکس حق ندارد با هر ابزاری در آن ورود کند.
ناصحی با تأکید بر استقلال شوراها در انجام وظایف، گفت: ما مسئول انجام امور هستیم و کسی حق دخالت ندارد. اگر ما کارشناسی عمل کرده و متناسب با نیاز مردم ورود کنیم، کسی به خودش اجازه نمیدهد دخالت کند.
وی با اشاره به اهمیت همدلی و تلاش برای ارتقای جایگاه شورا، عنوان کرد: جایگاه هیئتهای تطبیق بسیار ارزشمند است. در ابتدای کار فرماندار، به ایشان گفتم مصلحت شهر با شورا، تطبیق آن با قانون با فرماندار و فرماندار نیز به این قرار پایبند هستند. فرماندار نگاه مثبتی به جایگاه شوراها دارند و انشاءالله این نگاه باقی خواهد ماند.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد مقدس با انتقاد از قوانین محدودکننده اختیارات شوراها، بیان کرد: قوانین تصویبشده، محدودکننده اختیارات شوراهاست و همه علاقهمند هستند برای نظر مردم تصمیم بگیرند. شوراها امروز به این بلوغ رسیدهاند تا خودشان، خودشان را اداره کنند و آنچه را مردم بر عهده آنها گذاشتهاند، بهدرستی پیش ببرند.
ناصحی با تأکید بر پاسخگویی مدیران منصوب شوراها به خود شوراها، خاطرنشان کرد: دستگاههای محترم بدانند فردی که شوراها منصوب میکنند، فقط باید پاسخگوی شوراها باشد و برای تثبیت خود، دنبال دیگران نرود. دوره پیغامبری و پیغامرسانی رد شده و امروز شوراها به بلوغ رسیده و خودشان مصلحت مدیران منصوب خودشان را بیشتر از هر کس دیگری متوجه میشوند.
https://tooseco.ir/?p=24613