
به گزارش توس اکو، غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی صبح شنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ در اولین نشست خبری خود با حضور نمایندگان رسانههای رسمی و خبرنگاران در محل بازار تاریخی فرش مشهد به سؤالات متنوع خبرنگاران در حوزههای مختلف پاسخ داد.
استاندار خراسان رضوی در ابتدای سخنان خود با اشاره به برنامه مدون ارائه شده به دولت، بر اهمیت بهرهگیری از تجارب استانداران پیشین تاکید کرد.
مظفری افزود: که در ابتدای دوره مسئولیت خود، با تمامی استانداران سابق دیدار و از دیدگاهها و برنامههای آنان استفاده کرده و در تلاش است تا با تلفیق تجارب گذشته، پروژهها را به مرحله عملیاتی برساند.
وی با تاکید بر لزوم شفافسازی در پروژههای ریلی، تصریح کرد که قطارهای برقی و سریعالسیر دو طرح جداگانه هستند.
به گفته وی، قطار برقی به منظور ارتقای مسیر فعلی طراحی شده، در حالی که قطار سریعالسیر از فناوری نوین و مسیر مستقل بهره میبرد و این دو پروژه هرگز با یکدیگر ادغام نشدهاند.
مظفری با اشاره به برگزاری جلسات کارشناسی متعدد با حضور معاون رئیس جمهور، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی، وزارت راه و شهرسازی، پیمانکاران (به ویژه قرارگاه خاتمالانبیا) و همچنین متخصصان داخلی و خارجی، بر تلاش برای تسریع در اجرای این دو پروژه مهم زیرساختی تاکید کرد.
وی با بیان اینکه مسیر مشهد-تهران تنها مسیر دارای توجیه اقتصادی برای احداث قطار سریعالسیر در کشور است، از تخصیص اعتبار مطالعاتی برای این پروژه در بودجه سال جاری خبر داد. به گفته مظفری، این نخستین بار است که برای مطالعه این پروژه ردیف بودجه مشخصی در نظر گرفته میشود.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به رویکرد یکپارچه دولت سیزدهم، از پیشرفت سریع پروژههای زیرساختی مهم در استان خبر داد و تاکید کرد که توسعه زیرساختهای استان، که در حال حاضر با چالشهای جدی روبرو است، در اولویت قرار دارد و نیازمند تلاشهای جهادی است.
وی با بیان اینکه ۲۱ سال از ساخت آزادراه مشهد-باغچه گذشته و هنوز همان ۳۸ کیلومتر آزادراه را در استان داریم گفت: این در حالیست که طول آزادراههای کشور از ۳۰۰۰ کیلومتر فراتر رفته اما سهم خراسان رضوی فقط یک درصد است. و این برای مشهد و خراسان که سالانه یک سوم جمعیت کشور به آن سفر میکنند، یک نقص زیربنایی محسوب میشود.
مظفری با بیان اینکه ما به هر حال در کریدورهای اصلی اقتصادی کشور، هم در بخش ریلی و هم جادهای در مسیر شرق به غرب و شمال به جنوب واقع شدهایم، گفت: در همین فاصله شش ماه، لازم است از نمایندگان مجلس، به ویژه نمایندگان شهرهای مذکور، تشکر کنم. تفاهمنامههایی برای احداث چهار قطعه بزرگ راه آهن خواف-مشهد و خواف-مرکز استان با پیمانکاران و شرکتهای بزرگ معدنی امضا شده و این پروژهها با سرعت در حال انجام است. مسیر سرخس از مسیرهای اصلی به شمار میرود و لطفآباد به عنوان یک مرز بزرگ و فعال، وضعیت مناسبی ندارد.
مظفری با اشاره به ظرفیتهای همسایگان استان اظهار داشت: در سفرهای اخیر به ازبکستان و پاکستان، ظرفیتهای قابل توجهی شناسایی شد. تجار ما در این کشورها با همراهی اتاق بازرگانی مذاکرات مؤثری داشتند. طی دو ماه گذشته، تفاهمنامهها و قراردادهای مهمی امضا و بخشی از آنها اجرایی شدهاند.
وی همچنین افزود: بخش خصوصی در خراسان رضوی، ۹۰ درصد اقتصاد را پیش میبرد. اگر این ظرفیت را با دیپلماسی همسایگی ترکیب کنیم، میتوانیم به نتایج فوقالعادهای برسیم. علاقهمندی مردم پاکستان و کشورهای آسیای میانه به مشهد، فرصت بزرگی است که باید از آن استفاده کنیم.
مظفری در پاسخ به پرسش رسانهها پیرامون گردشگری، بیان کرد: مشهد با وجود بارگاه امام رضا(ع)، قطب زیارت است اما باید تنوع برنامهها برای زائران بیشتر شود. زائران تنها یک یا دو ساعت به زیارت اختصاص میدهند و باید برای سایر ساعات سفر آنها نیز برنامه داشت.
وی افزود: خراسان دارای ۲۲۰۰ مکان تاریخی، ۶۳ موزه فعال و قطب مهم گردشگری سلامت است. توسعه گردشگری طبیعی، تاریخی و سلامت، مکمل زیارت خواهد بود و ماندگاری زائر را افزایش میدهد.
استاندار در پاسخ به خبرنگاری با اشاره به پروژه پدیده شاندیز گفت: این پروژه ۲۰۰ هزار سهامدار دارد و نمیتوان آن را بلاتکلیف گذاشت. تکمیل پروژههای نیمهتمام اولویت ماست؛ از جمله مشهدمال، تلهکابین ارتفاعات سیدی، کارخانه آذرمینای جام، و طرحهایی در خواف.
وی همچنین بر اهمیت کشاورزی نوین و عبور از آبیاری قطرهای به گلخانههای هیدروپونیک تأکید کرد و گفت: باید آب شرب را از کشاورزی جدا کرد و ارزش آب در استان را بیش از پیش شناخت.
استاندار درباره اتباع افغانستانی گفت: در حال حاضر روزانه تا ۳ هزار نفر با ویزا وارد خراسان رضوی میشوند و حدود ۴۰۰ هزار تبعه بهطور رسمی در استان سکونت دارند. طرح انسداد مرزهای شرقی در حال اجراست و تاکنون ۶۰ کیلومتر از این دیوارکشی به پایان رسیده است.
وی منطقه آزاد دوغارون را بستر مهمی برای جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی دانست و تأکید کرد: توسعه اقتصادی دو سوی مرز به امنیت پایدار خواهد انجامید.
استاندار در پاسخ به پرسشی درباره ناترازی برق گفت: ما در کشور ۱۸ هزار مگاوات کسری برق در کشور داریم. خراسان با تولید ۵۰۰۰ مگاوات، شرق کشور را تأمین میکند. اما در شبکه سراسری، بحران جدی است.
مظفری درباره علت بروز مشکل ناترازی انرژی خاطرنشان کرد: این مشکل از زمانی آغاز شد که بنده و همکارانم در مجلس هفتم، یک روز صبح ساعت شش و نیم، مصوبهای را در کمیته اقتصادی کمیسیون بودجه گذراندیم و در آنجا بحث تثبیت قیمتها را به مردمی که ادعای حمایت از آنها را داشتیم، تحمیل کردیم. این نقطه آغاز یک اتفاق بد بود. بدون هیچ تعارفی، دخالت اقتصاد در سیاست به اسم عیدی دادن به مردم با عدم افزایش قیمتها، زیرساختهای کشور را دچار بحران کرد.
وی ادامه داد: در این بیست و چند سالی که از آن موضوع میگذرد، متأسفانه به تدریج این شرایط را به کشور تحمیل کردیم و امروز ثمره آن تصمیم را به مردم هدیه میدهیم.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به اغاز قطعی برق در روزهای گذشته گفت: قطعاً در سال جاری نیز با مشکلات جدی مواجه خواهیم بود و خسارات سنگینی به بخشهای صنعت، خدمات و کشاورزی کشور وارد خواهد شد. هنر ما این است که بتوانیم این وضعیت را مدیریت کرده و این خسارات را به حداقل برسانیم. همچنین، باید از فرصتهای فراهم شده در زمینه ایجاد نیروگاههای خورشیدی استفاده کنیم که خوشبختانه خراسان در این بخش سهم خوبی دارد.
وی خاطرنشان کرد: باید از ظرفیت نیروگاههای بادی که خراسان با داشتن دو مسیر بسیار خوب و تونل باد بزرگ در مناطق خواف، نشتیفان و بینالود از آن برخوردار است، بهره ببریم. مجوزهای صادر شده و اقدامات انجام شده، ما را امیدوار میکند که در این زمینه به نتایج مطلوبی دست یابیم و این ناترازی را حل کنیم.
مظفری تاکید کرد: پیشبینی ما این است که ظرف سه سال آینده حداقل ۳ هزار مگاوات تولید برق از محل انرژیهای نو داشته باشیم.
در حال حاضر نیز حدود ۶۰ مگاوات بهرهبرداری شده و ۷۲۲ مگاوات در حال طی مراحل نهایی برای بهرهبرداری است که امیدواریم بتوانیم بخشی از کمبود را جبران کنیم.
وی ادامه داد: البته این نکته را نیز عرض میکنم که خراسان به تنهایی و جدا از سایر مناطق کشور، مشکل حاد برق ندارد. ما در خراسان ۵۰۰۰ مگاوات برق تولید میکنیم و منطقه شرق کشور را از خراسان پوشش میدهیم و مدیریت آن با خراسان رضوی است، هرچند شبکه سراسری توسط کل کشور تعیین میشود.
مظفری در پاسخ به خبرنگار دیگری گفت: پروژه خط ۳ قطار شهری مشهد در حال تکمیل است و ما تمام تلاش خود را برای تأمین منابع آن، از جمله انتشار اوراق و جذب کمکهای دولتی به کار خواهیم بست.
وی با اشاره به هزینه های بالای ساخت مترو در دنیا گفت: هر کیلومتر قطار شهری ۵ همت هزینه دارد و استانداری در کنار شهرداری خواهد بود.
مظفری از انتصاب نخستین فرماندار زن استان در دولت چهاردهم خبر داد و گفت: در انتصابات معاونان فرماندار تخصص اولویت دارد و در بخشداران نیز به جوانگرایی توجه داریم. با وزرا درباره برخی انتصابات تعامل کردهایم و در چارچوب قانون، روند را دنبال میکنیم.
در بخش پایانی، مظفری به نماینده بازار فرش مشهد گفت: تشکیل کارگروه ویژه فرش با حضور اتحادیه و بنده، در دستور کار قرار میگیرد. اقتصاد امروز بر پایه نوآوری، بازارسازی و تنوع است. و باید برای اینکه فرش مشهد به جایگاه بی بدیلش برگردد تلاش کنیم و از ظرفیتهای ملی و بینالمللی برای احیای بازار فرش استفاده خواهیم کرد.